Camera Deputaților a luat o decizie importantă referitoare la regulile de siguranță rutieră. A adoptat un proiect de lege care schimbă cerințele pentru trusa de prim ajutor și triunghiurile reflectorizante.
Ce conducători auto pot circula fără kit-ul de siguranță
Potrivit acestui proiect, respectivele echipamente nu vor mai fi obligatorii pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România. Până în prezent, conform Codului Rutier, toate vehiculele trebuiau să fie echipate cu un kit de siguranță care să includă o trusă medicală, un stingător, două triunghiuri reflectorizante și o vestă
Acest kit trebuie să fie prezent în autovehicul în fiecare călătorie și să fie înlocuit periodic, o dată la câțiva ani. Cu toate acestea, proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților aduce modificări semnificative în acest sens. Astfel, conform noului proiect, șoferii de mopede și motociclete vor fi scutiți de obligația de a avea asupra lor triunghiuri reflectorizante.
Citește și: Schimbări importante în Codul Rutier! Motocicliștii nu mai sunt nevoiți să dețină kit-uri de siguranță auto
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate”, se arată în noul act normativ.
Ce amendă riscă șoferii care circulă fără trusa de prim ajutor
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților urmează să fie trimis președintelui pentru promulgare, iar în cazul în care acesta îl aprobă, modificările propuse vor deveni parte integrantă a legislației rutiere din România. Astfel, se deschide un dialog important despre echilibrul între necesitatea de a simplifica regulile și asigurarea unei siguranțe adecvate pe drumurile publice.
În cazul celorlalți conducători auto, kit-ul de siguranță rămâne obligatoriu, iar în cazul în care polițiștii descoperă că unele obiecte din el sunt expirate sau că nu există, aceștia riscă să primească amenzi cuprinse între 580 de lei și 725 de lei,
Citește și: Noi reguli pentru șoferi! Codul Rutier vine cu schimbări importante
Conform prevederilor din Ordinul nr. 987/2007, ambalajul trusei sanitare auto trebuie să respecte anumite standarde, inclusiv asigurarea unei etanșeități adecvate pentru a proteja conținutul împotriva umidității, prafului, carburanților și uleiurilor, prin intermediul unui sistem ferm de închidere. În plus, trebuie să fie dimensionat corespunzător pentru a permite depozitarea și protejarea eficientă a componentelor trusei sanitare auto.