Drepturile angajaților în România – Tu ții cont de ele ca antreprenor?

Autor: Diana Tilă

Codul Muncii din România este actul normativ cu ajutorul căruia se reglementează relațiile sociale din câmpul muncii. Fără doar și poate, respectarea drepturilor angajaților este mai mult decât un lucru recomandat, indiferent de tipul de afacere și mărimea acesteia.

Relațiile dintre patroni și angajați ar trebui să se bazeze pe respect mutual în primul rând, însă este foarte important să se cunoască drepturile la locul de muncă, de la bun început. În rândurile următoare poți trece în revistă câteva dintre aceste drepturi, garantate prin lege în România.

Ce drepturi sunt acordate în România angajaților?

  • Contractul de muncă

Probabil primul lucru pe care un patron trebuie să îl aibă în vedere când face angajări este contractul de muncă. Este o obligativitate pentru angajatorii din România să respecte legislația în ceea ce privește tipul de contract acordat în companie.

În timp ce unele firme oferă contractul în doar câteva zile, după un acord verbal în acest sens, altele preferă să îl transmită ulterior, poate chiar peste câteva luni, lucru total în dezacord cu Codul Muncii. O convenție de muncă trebuie înregistrată destul de rapid, imediat ce angajatul intră în posesia unei copii. În caz contrar, autoritățile pot impune sancțiuni.

  • Dreptul la salarizare

În România, munca este plătită prin ceea ce se numește salariu sau remunerare bănească. Majoritatea companiilor plătesc aceste salarii în conturile bancare ale angajaților, în timp ce altele încă preferă plata în numerar. Există un salariu minim  brut stabilit în România, la fel și scheme de salarizare pentru diferite categorii de muncitori și profesioniști.

Pe de altă parte, bonusarea angajaților este o altă formă de a răsplăti munca depusă, iar acest “obicei” capătă proporții destul de mari printre angajatorii care preferă stabilitate în firmă. Cardurile de la Pluxee pot fi o variantă în acest sens pentru antreprenorii care vor servicii de calitate și bonusuri de top pentru oamenii din companie.

  • Dreptul la securitate și sănătate la locul de muncă

Orice activități desfășurate în câmpul muncii trebuie să aibă loc în deplină securitate. Există norme clare în acest sens, iar antreprenorii trebuie să aducă la cunoștința angajaților instructajul la locul de muncă.

Modul în care se folosesc echipamentele, riscurile ce pot apărea și acțiunile în cazul unui accident sunt aspecte importante, iar un angajat este îndreptățit să lucreze într-un loc sigur, fără să își riște sănătatea.

  • Dreptul la protecție în cazul concedierii

Angajații pot fi concediați dacă managerul firmei, împreună cu acționarii, acolo unde este cazul, cad de comun acord. De altfel, o decizie în care ambele părți sunt de acord poate fi semnată în acest sens. Însă dacă angajatul este concediat fără voia sa, atunci trebuie să i se respecte drepturile salariale și să i se plătească inclusiv zilele de concediu neefectuate, așa cum prevede Codul Muncii din România.

  • Dreptul la egalitate de șanse și demnitate în muncă

Angajatorii nu ar trebui să țină cont de religie, rasă, statut social, orientare sexuală, handicap, trăsături genetice etc. atunci când caută forță de muncă. Orice om din România are dreptul de netăgăduit să muncească în domeniul ales, conform studiilor și experienței.

Cazurile de discriminare la locul de muncă sunt foarte grave, iar compania angajatoare trebuie să se asigure că oamenii din firmă sunt respectați 100%. În caz contrar, asemenea situații își pot găsi rezolvare chiar și la CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului).

Așadar, acestea sunt câteva dintre drepturile cele mai importante de care se bucură un angajat pe piața muncii din România. Codul Muncii stipulează în mod clar toate drepturile și obligațiile angajaților și angajatorilor, precum și sancțiunile în cazul în care acestea nu sunt respectate.