Pe ce dată pică Moșii de Vară în 2024

Autor: Denisa Irimia

Pe ce data pica Mosii de Vara 

Sursa: shutterstock

Pe ce dată pică Moșii de Vară în 2024? Anual, în anumite zile specifice, în afara parastaselor obișnuite, se organizează pomenirea morților.

Iată ce dată pică Moșii de Vară în 2024! Această practică, cunoscută sub numele de pomenirea celor trecuți în neființă, este o tradiție veche în Biserica Ortodoxă, menită să ne amintească de cei dragi care nu mai sunt printre noi.

Pe ce dată pică Moșii de Vară în 2024

Anual, în anumite sâmbete, se organizează pomenirea a tuturor celor decedați. În aceste momente speciale,  ne aducem aminte de moșii și strămoșii noștri care nu mai sunt printre noi.

Biserica Ortodoxă a permis ca aceste pomeniri să aibă loc în fiecare sezon, pentru a asigura că cei dragi care au plecat din această lume nu vor fi uitați.

În anul 2024, prima pomenire, cunoscută și sub numele de Moșii de iarnă, are loc pe 9 martie. Moșii de primăvară sunt prăznuiți pe toată durata Postului Paștelui, în timp ce Moșii de Vară sunt comemorați pe 22 iunie, iar Moșii de toamnă pe 2 noiembrie 2024.

Învățătura Bisericii Ortodoxe ne spune că moartea este momentul când sufletul se desparte de trup. După această despărțire, trupul este îngropat în pământ și se descompune, în timp ce sufletul se întoarce la Dumnezeu, Cel care l-a creat.

„Omul ca făptură a Lui Dumnezeu are suflet, care este nemuritor și care în momentul despărțirii de trup nu piere, ci se mută la Dumnezeu.

Deci nu moare și are viață veșnică prin Dumnezeu.”, a mărturisit preotul Gheorghe Șurpănelu, conform wowbiz.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Viața omului nu se încheie odată cu trecerea trupului prin moarte. Din acest motiv, creștinii nu îi uită pe cei care au adormit, nici chiar în timpul ceremoniilor funerare. Ei îi pomenesc pe cei plecați, rugându-se pentru odihna și iertarea păcatelor lor.

Conform învățăturilor Sfintei Scripturi, după moarte, fiecare persoană este supusă unei judecăți individuale, în urma căreia poate cunoaște fie fericirea, fie suferința. Aceste destine sunt determinate de felul în care a trăit fiecare pe pământ.

Citește și: Moșii de iarnă 2024: Ce nu este bine să dai de pomană

Tradiții în Sâmbăta Morților

  • În Sâmbăta Morților se merge la slujba de parastas cu colivă, lumânări, colaci și vin.
  • Preotul sfințește toate alimentele, iar mai apoi acestea sunt împărțite celor sărmani.
  • Creștinii merg la mormintele celor adormiți, le curăță, le îngrijesc, le aprind lumânări, le tămâiază și le pun flori proaspete.
  • Tot în Sâmbăta Morților se organizează mese pentru cei adormiți și se dau de pomană alimente și diverse alte obiecte.
  • De asemenea, în Sâmbăta Morților se dau pomelnice la biserică și se fac rugăciuni pentru sufletele celor care au plecat din această lume.

Rugăciune Moșii de Vară

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”