Câte zile libere vor avea românii de Paște 2024

Autor: Denisa Irimia

Cand pica Pastele Ortodox

Sursa: freepik

Paștele ortodox reprezintă pentru români o ocazie de a sărbători momente minunate alături de familie și prieteni. Mai jos veți afla care sunt zilele libere pentru Paștele din 2024.

Paștele, cunoscut și ca sărbătoarea Învierii Domnului, reprezintă una dintre cele mai mari și mai semnificative sărbători din Calendarul ortodox. În fiecare an, românii beneficiază de câteva zile libere pentru a sărbători această ocazie specială în modul dorit de fiecare.

Anul acesta aduce pentru români mai multe zile în care se pot bucura alături de familie și prieteni și în care se pot relaxa.

Iată lista zilelor libere pentru Paștele din 2024.

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox la data de 24 martie 2024: Ce trebuie să facem de Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri?

Câte zile libere vor avea românii de Paște 2024

În acest an, cu ocazia Paștelui, românii beneficiază de mai multe zile libere. Perioada liberă începe încă din data de 1 mai, de Ziua Muncii, care cade într-o zi de miercuri.

Următoarea zi, 2 mai, va fi de asemenea liberă, pentru că Guvernul a decis că această zi va fi liberă pentru angajații din sectorul public și va fi legată de Vinerea Mare, care cade pe 3 mai. Vinerea Mare a fost recunoscută oficial ca zi liberă de la stat încă din anul 2018.

După Vinerea Mare, urmează ziua de sâmbătă, care este liberă, iar apoi vine Paștele ortodox, duminică, pe 5 mai. Această zi va fi liberă pentru români.

În plus, românii beneficiază de liber și în a doua zi de Paște, care cade în ziua de luni, pe data de 6 mai 2024.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Câte zile libere primesc angajații români de Paște 2024: Ziua liberă de 1 Mai cade în Săptămâna Mare

Românii au câteva zile libere în plus în 2024

În conformitate cu legislația actuală, în acest an, românii beneficiază de 17 zile de sărbătoare legală. Din acestea, doar 10 cad în timpul săptămânii, în timp ce restul coincid cu zilele de weekend.

Din 2024, Guvernul a adăugat încă două zile libere pentru a forma weekenduri prelungite. Românii care nu beneficiază de aceste zile libere vor fi nevoiți să le recupereze în alte zile, în timp ce companiile private nu sunt obligate să ofere liber în acele zile.

Pe 16 august și 27 decembrie 2024, românii vor beneficia de zile libere, adresate în principal personalului instituțiilor și autorităților publice.

Aceste zile libere sunt stabilite după cum urmează:

Pe data de 15 august, este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care va avea loc într-o zi de joi, urmată de o zi liberă suplimentară, pe 16 august 2024 (vineri).

Ulterior, pe 25 decembrie, este Crăciunul iar pe 26 decembrie este a doua zi de Crăciun. În plus, pentru data de 27 decembrie 2024, Guvernul a desemnat o zi liberă și nelucrătoare, deoarece cade într-o zi de vineri, urmând ca apoi să vină weekend-ul.

Rugăciune pentru Postul Paștelui

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; Că împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre; Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”