Respectiva tehnologie este folosită pentru a ascunde numărul lor real de telefon. Astfel, cei care practică această metodă de înșelăciune, numită „spoofing”, se dau drept angajații unor instituții legitime sau cunoscute, pentru a extrage informații cu caracter personal de la cei pe care îi apelează.
În ce constă noua metodă de înșelăciune din România
Potrivit comunicatului Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), „în România, a existat o campanie de tentative de fraudă, în care atacatorii au utilizat identitatea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), pentru a induce în eroare
Tehnologia VoIP, cunoscută și sub denumirea de Voice over Internet Protocol, permite efectuarea apelurilor telefonice prin internet și înlocuiește liniile telefonice tradiționale. Prin această metodă, vocea este transformată în date digitale și transmisă prin internet către destinatar.
„Mascarea” numărului de telefon este realizată prin utilizarea unui serviciu care permite modificarea informațiilor de identificare a apelantului, cunoscut sub numele de „CLI spoofing”.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cum te poți proteja de „spoofing”
Pentru a preveni căderea victimelor în astfel de înșelăciuni, Poliția Română recomandă cetățenilor să fie precauți și să verifice autenticitatea apelurilor suspecte. Dacă primesc apeluri neașteptate de la instituții, li se recomandă să verifice informațiile din mai multe surse și să încerce să confirme autenticitatea apelului prin alte canale de comunicare.
De asemenea, românii sunt sfătuiți să nu ofere date personale sau financiare prin telefon și să nu furnizeze informații sensibile, cum ar fi datele de autentificare sau informații bancare, în urma unui apel telefonic. În cazul unor îndoieli, este recomandat să contacteze direct instituția în cauză, folosind informațiile de contact oficiale. Este esențial ca cetățenii să rămână vigilenți și să acționeze cu prudență pentru a evita căderea în capcanele acestei metode de înșelăciune sofisticate.
„Această practică poate fi exploatată în scopuri frauduloase, de aceea este important să rămâneţi vigilenţi şi să verificaţi autenticitatea apelurilor suspecte. Pentru a vă proteja împotriva acestui tip de spoofing, Poliţia Română vă recomandă să fiţi prudenţi. Dacă primiţi un apel neaşteptat de la o instituţie, este bine să fiţi precauţi. Verificaţi informaţiile din mai multe surse. Încercaţi să verificaţi autenticitatea apelului printr-un canal de comunicare separat”, a transmis IGPR.