Calendar ortodox pentru ziua de 8 aprilie 2024: În această zi de sărbătoare sunt pomeniți trei sfinți

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 apr 2024, 16:00

În această zi de sărbătoare sunt pomeniți trei sfinți, la data de 8 aprilie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 8 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Agav, Ruf și Irodion.

Sărbătoarea din data de  8 aprilie  2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Agav, Ruf și Irodion, cei ce au dus pe cei necredincioși la adevărata credință.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 8 aprilie!

Calendar ortodox 8 aprilie 2024

Sărbătoare 8 aprilie. Sfinții Apostoli Agav, Ruf și Irodion sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 aprilie în calendarul ortodox.

Sfântul Apostol Irodion a fost de neam din Tarsul Ciliciei, iar acesta a făcut parte din familia Sfântului Apostol Pavel. Acesta a slujit pentru toți sfinții apostoli, ce au decis astfel să îl hirotonească preot, apoi episcop al cetății Neopatar. Sfântul Apostol Irodion avea o putere aparte asupra oamenilor, iar cu ajutorul acesteia, sfântul a reușit să ajute mulți oameni să urmeze credința Domnului. 

Acesta a călătorit alături de Sfântul Apostol Petru și Sfântul Apostol Pavel, ce au decis ulterior să îl hirotonească episcop în Patara, însă misiunea sa nu era deloc ușoară, deoarece erau

foarte mulți oameni ce se închinau idolilor. Aceștia l-au bătut peste cap cu nuiele, l-au lovit peste gură cu pietre și l-au înjunghiat cu cuțite, însă în ziua în care mărturia lui Metafrast a avut loc, acesta a fost decapitat alături de Sfântul Apostol Olimp.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Postul Paștelui 2024 începe în martie: Ce recomandări ne oferă preoții pentru această perioadă

Sfântul Apostol Agav mai este cunoscut și sub denumirea de Agavos, iar acesta are două proroci pomenite în Faptele Apostolilor, una în care a anunțat o foamete în întreaga lume. Cea de-a doua prorocie este în strânsă legătură cu Sfântul Apostol Pavel, atunci când Sfântul l-a luat de brâu pe Pavel și l-a legat în jurul mâinilor și picioarelor și a zis: "Așa grăiește Duhul Sfânt: «Pe bărbatul al căruia este acest brâu, așa îl vor lega

iudeii la Ierusalim și-l vor da în mâinile neamurilor»".

Sfântul Apostol Ruf a fost cel ce L-a ajutat pe Domnul Iisus Hristos să-Și ducă crucea spre Golgota, fapt ce a fost notat și în Epistola către Romani: "Îmbrățișați pe Ruf, cel ales întru Domnul, și pe mama lui, care este și a mea", potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 8 aprilie

Canon de rugăciune către Sfinții Apostoli Agav, Ruf și Irodion, sărbătoriți pe 8 aprilie în calendarul creștin

Cel Ce a împreunat apele de demult întru o adunare cu Dumnezeiasca voie și a despărțit marea pentru poporul israelitean, Acesta este Dumnezeul nostru Cel Preaslăvit, Acestuia Unuia să-I cântam, că S-a preaslăvit.
Preasfântă pomenirea Sfinților Apostoli cu un glas să o prăznuim și să-i lăudăm pe ei cu veselie sufletească. Căci se roagă Preasfântului Cuvânt, să ne dea nouă iertare și mare milă.
Izgonind putreziciunea nebuniei mulțimii zeilor, prin Dumnezeiasca sare a Cuvântului, ați însănătoșit toate sufletele cele înnebunite și pe toate mântuite le-ați pus înaintea lui Dumnezeu; pentru aceea sunteți măriți.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Vestiții Apostoli Irodion, Ruf și Flegon, Agav, Ermis și Asincrit, cu cântări să fie fericiți, fiind prieteni curați ai Mântuitorului nostru și Înțelepți Apostoli și propovăduitori Dumnezeiești.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născătoare de Dumnezeu Ceea ce ești Milostivă, Lauda Apostolilor, Mărirea pătimitorilor și Întărirea credincioșilor, te rog, întărește-mă pe mine, care mă clatin de supărările amăgitorului și cugetul meu, care se întunecă cu călcările poruncilor izbăvește-l.