Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 29 mar 2024, 10:56

Incendiu izbucnit la rafinăria Petromidia

Sursa: Facebook

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață, 29 martie, la rafinăria Petromidia din Năvodari. Autoritățile au declanșat Planul Roșu de Intervenție.

În urma incendiului de la rafinăria Petromidia din Năvodari a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Autoritățile din județul Constanța au intervenit imediat pentru a gestiona situația, inclusiv prin trimiterea echipelor medicale la fața locului.

Incendiu puternic izbucnit la rafinăria Petromidia

Un incendiu puternic a izbucnit la rafinăria Petromidia din Năvodari, provocând degajări masive de fum și necesitând intervenția promptă a echipelor de intervenție.

La locul evenimentului, au fost mobilizate 6 mașini de stingere, două autoscări și 3 ambulanțe SMURD pentru a gestiona situația și a limita extinderea incendiului. Pentru a spori eficiența operațiunii de stingere, au fost aduse în sprijin și alte autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul altor detașamente de pompieri din zonă.

„Intervenim la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie, de la ora 8.40.

Din primele informaţii, ar fi vorba de o explozie neurmată de incendiu.
”, au transmis reprezentanții ISU Constanța.

Citește și: Incendiu de proporții în Delta Văcărești! Pompierii intervin cu 11 autospeciale. Risc de propagare la locuințele oamenilor

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La aproximativ o oră de la activarea Planului Roșu de Intervenție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a comunicat faptul că incendiul a fost stins. Echipele de pompieri au rămas la fața locului pentru a continua operațiunile de răcire a zonei afectate. Până în prezent, nu au fost raportate victime în urma acestui incident.

De la ce a pornit incendiul

Potrivit Adevărul, Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, susține că explozia s-a produs la instalația de hidrofinare, care se afla în momentul incidentului în proces de reparații. După ce s-a produs bubuitura puternică, unii angajați s-au autoevacuat, în timp ce cei rămași în zonă au fost evacuați în siguranță de către echipele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

Rafinăria Petromidia, parte a Grupului KMG International (Rompetrol), este în prezent în mijlocul unei revizuiri generale planificate, potrivit Cancan. Această revizie, programată pentru perioada 8 martie- 26 aprilie 2024, urmărește scopul de a

asigura mentenanța, recertificarea și modernizarea unităților de producție, fiind o componentă esențială a eforturilor de optimizare a eficienței și siguranței operaționale a rafinăriei.

Citește și: Gestul făcut de patronul de la Ferma Dacilor, la 3 luni de la tragedie! Cornel Dinicu a anunțat pe toată lumea: „Vă așteptăm”

Cu toate acestea, incidentele de acest gen nu sunt necunoscute pentru rafinăria Petromidia.

În iunie 2023, rafinăria a fost implicată într-un alt incident major, când un incendiu violent a fost urmat de o explozie puternică. Autoritățile au reacționat imediat, activând Planul Roșu de Intervenție, iar toți angajații au fost evacuați în siguranță. În ciuda gravității evenimentului, nu s-au înregistrat victime.