Cu implant total dentar poți zâmbi din nou - avantaje despre care să știi înainte de a decide

Autor: Lavinia Medrea

Lipsa unui dinte nu este o problemă vitală, însă nici de ignorat. Dacă s-a ajuns la această metodă radicală, lipsa acestuia impune și măsuri de luat în viitorul apropiat.

Din fericire sunt soluții, iar aici amintim despre implantul dentar.

Fiind vorba de o investiție, de o metodă invazivă, unii pacienți au rețineri cu privire la implant total dentar. Doar că beneficiile acestei metode fac ca totul să merite. Să descoperim mai multe detalii în rândurile ce urmează.

Implantul dentar rezolvă problema estetică și funcțională

De-a lungul anilor, stomatologia și ramura implantologiei au evoluat, încât în zilele noastre să vorbim de avantaje multiple și minim de disconfort. Pacientul își poate recâștiga plăcerea de a zâmbi nestingherit, își recapătă estetica chipului, funcția completă de masticație, încrederea în sine, apelând la această metodă. Pentru că lipsa unuia sau a mai multor dinți are implicații multiple.

Într-adevăr, metoda aceasta este una invazivă, presupune inserarea unor elemente metalice în gingie și os. Este însă o metodă sigură și de durată, de funcționalitate și practică pe durata mai multor ani. Surclasează orice altă variantă, fie vorba de punte dentară sau de o proteză detașabilă. În plus, implantul dentar poate fi efectuat individual, nu afectează dinții din jur și nu depinde de aceștia - cum este în cazul unei punți dentare, când și dinții sănătoși din jur sunt piliți și devin piloni de susținere ai lucrării dentare, peste care se așează coroana dentară.

Avantaje ale implantului dentar despre care pacienții trebuie să știe

Din punct de vedere al avantajelor pe care implantul dentar total le prezintă, pacienții trebuie să fie conștienți că investesc în starea lor de bine, în funcționalitate și într-o metodă de substituire a dinților care imită foarte bine aspectul natural.

  • Funcționalitate ca a unui dinte natural - implantul dentar înlocuiește și rădăcina. Acesta este integrat în os.
  • Aspect natural - practic se integrează atât de bine, încât și ca mărime și culoare nu se distinge că este implant și nu dinte natural.
  • Pe termen lung nu necesită reluarea procedurii.
  • Redă pacientului bucuria vieții. Nu mai sunt restricții alimentare, mușcătura este una normală, masticația va fi corectă, poziția dinților va fi de asemenea una îmbunătățită.
  • Nu se mai pune problema cariilor, sănătatea pacientului este una conservată - pentru că de masticație se leagă și alte aspecte ale sănătății.

Cine poate opta pentru implant dentar

Pacientul eligibil de această intervenție este cel care a suferit pierderea unuia sau a mai multor dinți, orice metodă de conservare a dinților naturali a eșuat. Are însă sistem osos puternic și gingii sănătoase. Nu putem spune că există o categorie anume, astfel de intervenții pot fi efectuate și în cazul bărbaților, dar și al femeilor, iar vârsta nu este neapărat un reper. Din păcate, în România peste 80% dintre persoane au probleme dentare. Netratate la timp, acestea complică situația și fac planul de tratamentul unul tot mai limitat. Așa se ajunge ca până și rădăcina dinților să fie afectată, necesitând în final un implant. Fără să conteze că vorbim despre pacienți de 50 sau de 40 de ani, implantul dentar este salvarea pacienților, la propriu salvând dantura, simbolic salvând stima de sine a pacientului.