Se spală în Vinerea Mare? Iată ce spun preoţii

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 02 mai 2024, 12:06

Care sunt traditiile si obiceiurile care au loc in Vinerea Mare

Sursa: ziua de vest

În Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare, numeroși credincioși se îndoiesc dacă este potrivit să spele rufe.

Preoții au răspuns la această întrebare cu privire la aceste zile sacre și au evidențiat că este considerat un mare păcat să se spele rufe în aceste zile speciale!

Citește și: Câte zile libere vor avea românii de Paște 2024

Se spală sau nu în Vinerea Mare

Este permis să se spele rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare? Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este ultima săptămână înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, când sunt programate slujbe speciale la biserică.

În aceleași zile, femeile gospodine se pregătesc să primească cu respect Lumina Sfântă, curățând casa și gospodăria. Acestea sunt zilele în care este recomandat să evitați spălarea rufelor!

Săptămâna Mare este o perioadă încărcată de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte.

Preoții afirmă că în Săptămâna Mare există două zile în care nu este recomandat să se spele rufe.

Prin urmare, în Miercurea Mare și în Vinerea Mare este contraindicat să spălați rufe, deoarece este considerat un act păcătos.

Săptămâna Patimilor este o perioadă sacra, plină de binecuvântări, în care credincioșii sunt chemați să trăiască cu rugăciune și smerenie. În aceste zile, postul trebuie respectat riguros, iar pregătirile pentru Paște trebuie abordate cu seriozitate. Gospodinele încep curățenia în case pentru a se pregăti cu demnitate pentru Învierea Domnului.

În plus, ele pregătesc bucate tradiționale de Paște, cum ar fi ouă roșii, drob de miel, stufat de miel, ciorbă de miel, pască și cozonac.

Citește și: Sf. Gheorghe în 2024: Pe ce dată pică în acest an sărbătoarea

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rugăciunea pe care să o spui în Vinerea Mare

„Doamne Iisuse Hristoase Mântuitorul cel dulce al sufletului meu în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţă, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat

pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tălharul cel

credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa; Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Şi fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă.

De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca, la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."