Se spală când e sărbătoare cu cruce roșie în calendar? Ce arată cele mai cunoscute superstiții populare

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 apr 2024, 08:51

Se spală când e sărbătoare cu cruce roșie în calendar?

Sursa: doxologia.ro

Sărbătorile cu cruce roșie sunt considerate cele mai importante din calendarul ortodox, iar oamenii respectă anumite superstiții populare.

În luna aprilie a anului 2024 sunt trei sărbători trecute în calendarul ortodox cu o cruce roșie, iar acestea au o semnificație aparte pentru credincioși. În aceste zile sfinte, credincioșii respectă anumite superstiții populare, astfel încât să atragă norocul asupra lor, iar una dintre cele mai importante superstiții fac referire la spălatul hainelor. Iată dacă este bine sau nu să spălăm când e sărbătoare cu cruce roșie în calendar.

Avem voie să spălăm când e sărbătoare cu cruce roșie?

Zilele de sărbătoare sunt adesea trecute cu o cruce roșie în calendarul ortodox, alături de zilele de duminică, iar o tradiție ce a rămas timp de generații este să nu se spele în această zi. De astfel, în aceste zile importante de sărbătoare nu este recomandat să facem muncă în jurul gospodăriei noastre, însă care este semnificația acestor obiceiuri.

Spălatul în zilele cu cruce roșie este interzis, deoarece aceasta nu este considerată o activitate necesară, ce nu se poate face în altă zi a săptămânii. Preoții recomandă ca în zilele de sărbătoare, credincioșii să participe la slujbele ce au loc la biserică, să se roage, să se reculeagă, să-și liniștească sufletul și apoi să-și odihnească trupul. În cazul în care alegem să spălăm sau să facem alte treburi în casă sau în afara ei, ce nu sunt necesare în această zi, atunci apare păcatul.

Dacă alegem să spălăm rufe într-o zi de sărbătoare, atunci încălcăm cuvântul Domnului, în care acesta ne oferă astfel de zile pentru a ne odihni. În Biserică, acest gest este considerat drept „rea-credință”, desconsiderare a cuvântului Domnului cu „rea-intenție”.

„Dacă nu speli haine, nu faci mâncare sau nu desfăşori alte activităţi lucrative în zilele de sărbătoare, nu o faci din teamă, ci din dragoste de Dumnezeu.

Îți disciplinezi voinţa, îţi afirmi suveranitatea asupra ceea ce pare a fi o necesitate care dictează ritmul vieţii şi îţi afirmi disponibilitatea de a trăi şi într-o altă dimensiune, înalt spirituală, aproape de Dumnezeu. Și, prin asta, recunoşti şi mărturiseşti public că nu trăieşti ca să lucrezi, ci lucrezi ca să trăieşti”, a declarat Pr. Prof. Univ. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan, potrivit fanatik.ro.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Alte lucruri pe care nu e bine să le faci în zilele cu cruce roșie

Duminicile și sărbătorile cu cruce roșie sunt considerate zile de odihnă, astfel credincioșii sunt încurajați să se odihnească sau să meargă la biserică, să citească diferite pasaje biblice sau să se roage și este complet interzis ca aceștia să facă activități care nu sunt necesare în zilele de sărbătoare.

În zilele cu cruce roșie, dar nici Duminica, credincioșii nu trebuie să spele, să măture, să coasă, să lucreze câmpul sau alte activități ce pot avea loc în jurul gospodăriei, deoarece se consideră o încălcare a cuvântului Domnului. Dacă facem aceste activități în zilele de sărbătoare, atunci atragem efectele negative ale păcatelor asupra familiei noastre.

Citește și: Ce înseamnă dezlegare la ulei și vin. Când se pot consuma în postul Paștelui 2024 aceste alimente

Din cauza acestor încălcări pot apărea certuri, despărțiri, supărări, necazuri, boli, fără să ne dăm seama care a fost motivul adevărat pentru care acestea vin asupra noastră, mai exact pentru că nu am ascultat cuvântul Domnului și am păcătuit, potrivit doxologia.ro.

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie

În calendarul ortodox găsim anumite cruce trecute în dreptul sărbătorilor cu o importanță mai mare, iar în funcție de culoarea crucii, credincioșii își dau seama care este bogăția și solemnitatea slujbelor. Sărbătorile cu cruce roșie sunt cele mai importante sărbători din calendarul ortodox, precum praznicele împărătești, sărbătorile Maicii Domnului și ale sfinților importanți, iar prezența unei cruci roșii arată importanța slujbei.

În cazul în care crucea roșie este trecută între două paranteze, atunci au loc praznicele mari, în cadrul cărora au loc privegheri mari, închinate Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu și Înălțării Sfintei Cruci. În cazul în care crucea roșie are doar o paranteză, atunci în acele zile au loc sărbători ale sfinților, în cadrul cărora se fac privegheri.