Ce este norovirusul? Focar într-un liceu din Timișoara. Primele simptome ale infecției

Autor: Bianca Vidoi

Simptomele norovirusului pot persista timp de trei zile

Sursa: freepik

Peste 100 de cadre didactice și elevi din Timișoara s-au îmbolnăvit în această săptămână, iar medicii au decis că este o infecție cu norovirus.

Întregul oraș Timișoara este în alertă după ce 100 de elevi și cadre didactice de la Colegiul Național C.D. Loga s-au îmbolnăvit pe parcursul acestei săptămâni, având simptome asemănătoare. Medicii consideră că se confruntă cu o infecție în masă cu norovirus, însă nu cunosc cauzele ce au dus la acest fenomen. Iată ce este norovirusul și care sunt primele simptome la care trebuie să fiți atenți.

Focar de norovirus într-un liceu din Timișoara

Începând cu ziua de marți, 2 aprilie 2024, primul caz de norovirus a fost semnalat în Timișoara, iar pe parcursul orelor, tot mai mulți elevi și cadre didactice au ajuns sub îngrijirea medicilor, confruntându-se cu simptome asemănătoare. 86 de copii, cu vârste între 11 și 19 ani, și peste 20 de cadre didactice de la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara au ajuns la spital după ce au semnalat dureri abdominale, amețeală, vărsături, frisoane și scaune diareice.

„Aceleași simptome le-au avut toți, dureri abdominale, vărsături și unii dintre ei diaree. Unul dintre cazuri a fost testat pentru un subtip de virus, norovirus.(...) Acest context epidemiologic special ne face să solicitam și am și făcut acest lucru, ajutor pentru a testa acest tip de virus mai particular”, a declarat medicul Mihai Gafencu, purtător de cuvânt Spitalul de Copii Louis Turcanu Timișoara, potrivit Opinia Timișoarei.

Citește și: Diferența dintre răceală și gripă. Simptomele la care să fii atent

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Elevii au fost transportați la Spitalul de Copii Louis Turcanu, acolo unde s-a descoperit, în urma analizelor efectuate la trei dintre elevi, că este vorba despre o infectare cu norovirus, ce este un agent patogen ce ajută la apariția acelorași simptome pe care le experimentează elevii și cadrele didactice. Ce este cu adevărat îngrijorător pentru medici este rapiditatea cu care norovirusul s-a răspândit în acest liceu din Timișoara. În nici 36 de ore, 86 de elevi și peste 20 de cadre didactice au fost infectate.

Potrivit specialiștilor, primele simptome care să atragă atenția asupra infectării cu neurovirus apar în una sau două zile de la infectare, iar manifestarea acestora se poate desfășura pa parcursul a câtorva ore sau chiar zile. Pentru a proteja restul elevilor și a cadrelor didactice din cadrul Colegiului Național C.D. Loga din Timișoara, cursurile urmează să se desfășoare online, iar alte unități școlare le recomandă elevilor și angajaților să poarte măști sanitare.

Ce este norovirusul?

Norovirusul este un agent patogen ce poate conduce la apariția unor simptome digestive după infectare. Această infecție se poate transmite foarte repede, iar perioada noiembrie- aprilie este cea în care se semnalează cele mai multe cazuri de infectare. Infectarea cu norovirus se poate realiza prin contactul direct cu persoana infectată, prin consumul alimentelor contaminate, prin atingerea suprafețelor contaminate sau prin inhalarea particulelor virale din aer.

Neurovirusul poate persista mai multe zile pe suprafețe, iar pentru a ne asigura că nu există riscul de a avea suprafețe contaminate cu acest virus, trebuie să ne asigurăm că igienizăm locul cu substanțe pe bază de clor. În cazul în care s-a întâmplat infectarea, trebuie să urmăriți simptomele pe care le aveți, iar dacă printre acestea se numără durerile abdominale, crampele, vărsături, diaree sau cefalee, atunci este recomandat să mergeți la un medic, deoarece sunt principalele simptome ale neurovirusului.

Aceste simptome apar la una sau două zile de la infectarea cu neurovirus și pot persista timp de trei zile. Virusul urmează să fie eliminat în scaun până la 8 săptămâni.