Se lucrează când e cruce albastră? Puțini știu semnificația acestui semn din calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 apr 2024, 09:33

Se lucrează când e cruce albastră?

Sursa: Unsplash

În calendarul ortodox există sărbători care sunt trecute cu cruce roșie sau neagră, însă sunt și câteva sărbători cu cruce albastră.

Sărbătorile importante sunt trecute în calendarul creștin ortodox cu o cruce, ce poate fi roșie, neagră sau albastră, în funcție de slujbele și praznicele ce au loc în ziua respectivă. Iată care este semnificația sărbătorilor trecute alături de o cruce albastră în calendarul creștin ortodox, dar și care sunt acestea.

Se lucrează când e cruce albastră?

Calendarul creștin ortodox are numeroase sărbători importante, iar adesea alături de acestea se află o cruce, ce poate fi roșie, neagră sau albastră, însă nu foarte mulți credincioși cunosc semnificația celei din urmă.

Sărbătorile cu cruce albastră au o semnificație aparte, deoarece marchează pomenirile sfinților români sau ale căror moaște se găsesc în România. Cu această ocazie, credincioșii pot să lucreze, însă este indicat ca treburile gospodărești să fie realizate doar dacă este absolut necesar.

În calendarul creștin ortodox mai există și sărbători trecute cu o cruce neagră, ceea ce însemnă că pentru sfinții prăznuiți în această zi nu se necesită să se facă priveghere.

În zilele trecute cu cruce neagră, în bisericile din România se cântă polieleu, ceea ce este o cântare a milostivirii dumnezeiești. Există și sărbătorile trecute alături de o cruce neagră urmată de o paranteză în partea dreaptă, ce reprezintă sărbători ale sfinților care au doxologie mare.

Sărbătorile cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox reprezintă praznicele mari, la care se face priveghere mare, iar acestea sunt închinate Sfintei Treimi, Mântuitorului, Sfântului Duh, Născătoarei de Dumnezeu si Înălțării Sfintei Cruci, potrivit ego.ro.

Ce nu ai voie să faci când e cruce albastră

Preoții spun că în zilele cu cruce albastră nu este indicat să bârfim, să ne certăm cu persoanele din jurul nostru sau să refuzăm un om ce are nevoie de ajutor. Cu toate acestea, preoții recomandă ca în zilele de sărbătoare trecute cu o cruce albastră să ne rugăm sfinților pomeniți și să mergem la biserică.

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești înainte de împărtășanie: ”Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre”

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În aceste zile de sărbătoare este indicat să ajutăm oamenii din jurul nostru, dar și de persoanele aflate în necaz sau în boală. Deși sărbătorile cu cruce albastră nu sunt așa importante, este recomandat să nu se spele decât dacă este complet necesar acest lucru, iar atunci când vine vorba de treburile gospodărești, creștinii le pot realiza fără a păcătui.

Rugăciunea pe care este recomandat să o rostești în zilele de joi

În zilele de joi este recomandat să rostim această rugăciune pentru a ni se ierta păcatele. Este bine să rostim această rugăciune timp de nouă săptămâni, astfel încât aceasta să aibă efect. Iată care este rugăciunea pe care trebuie să o rostim în zilele de joi:

”Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi, în toată ziua, să am grijă să mă lepăd de mine însumi, ca nu cumva, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată, păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă şi vino de Te sălăşluieşte întru noi, dimpreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi minte noastră rămân neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină, ai milă de noi, că nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvîrşiţi şi cât eşti Tu de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi de Tine prin păcatele noastre. Ci luminează, Doamne, lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi şi să trăim în veci prin viaţa Ta.”