Postul Paștelui a început la data de 18 martie 2024, iar acesta ține 48 de zile, în care credincioșii trebuie să nu consume alimente de origine animală. Acesta este considerat cel mai aspru și cel mai lung praznic din calendarul creștin ortodox, iar credincioșii caută cât mai multe variante de post pentru această perioadă. Maioneza reprezintă un ingredient des folosit de către gospodinele din România, însă conține ouă, motiv pentru care nu este de post.
Rețetă de maioneză de post cu orez
Maioneza este un ingredient ce poate oferi o savoare aparte preparatelor sau chiar o textură unică, însă pentru că ne aflăm în Postul Paștelui, rețeta originală a acesteia nu poate fi preparată. Pentru a nu vă priva de acest ingredient valoros folosit de către bucătăresele din România, am găsit o variantă prietenoasă cu cerințele Postului Paștelui, care să nu conțină alimente de origine animală, precum ouăle.
Pentru a prepara maioneza de post cu orez vom avea nevoie de:
- 200g orez fiert
- 1 bucățică de morcov fiert
- 3 linguri ulei floarea soarelui presat la rece
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Cum se fac cele mai gustoase sarmale de post! Secretul măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
- 1/2 linguriță muștar
- o lingură zeamă lămâie
- 1/2 linguriță sare
- 200ml apă pentru mixare
Pentru a realiza maioneza de post cu orez avem nevoie doar de un mixer în care să adăugăm toate ingredientele menționate anterior.
Acestea vor fi mixate până ce ajunge la consistența pe care o dorim, după care ne putem bucura de maioneza noastră de post. Aceasta poate fi folosită pentru a realiza tradiționala salată de boeuf sau ca și sos pentru cartofi prăjiți sau pentru alte preparate ce au nevoie de un sos ușor de realizat și de post.
Din ce se mai poate face maioneza de post
Rețeta originală de maioneză are în componența ei ouă, motiv pentru care credincioșii aleg să nu o prepare în perioada Postului Paștelui, însă gospodinele au revoluționat lumea culinară, astfel încât să fie cât mai prietenoasă cu perioada aspră a postului. În prezent, maioneza nu se realizează doar din ouă, așă că acest ingredient poate fi preparat și în zilele de post sau de către oamenii ce vor să experimenteze diferite gusturi inedite.
Alături de maioneza de post realizată din orez, gospodinele pot încerca să facă maioneză de post din cartofi, rețetă pentru care avem nevoie de un cartof fiert, 2 linguri de zeamă de lămâie, 4 sau 5 linguri de ulei de floarea soarelui, un vârf de sare și o jumătate de linguriță de muștar. Pentru realizarea acestei rețete de maioneză de post avem nevoie doar de un mixer și amestecăm până consistența ne mulțumește.
Persoanele ce își doresc să experimenteze cât mai multe combinații speciale pot realiza și maioneză de post cu avocado, pentru care aveți nevoie de un avocado mediu, o jumătate de linguriță de muștar, 3 linguri de ulei de floarea soarelui și două linguri de zeamă de lămâie. Puteți să înlocuiți avocadoul din această rețetă cu laptele de soia și puteți să realizați o altă maioneză de post, potrivit dolcefarverde.ro.