Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor este prăznuită la data de 28 aprilie 2024, în calendarul ortodox. Este trecută alături de o cruce roșie

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 apr 2024, 14:42

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor este prăznuită la data de 28 aprilie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 28 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 28 aprilie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută în țara noastră și sub denumirea de Florii sau Duminica Floriilor, ce este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Rugăciunea protectoare pe care este bine să o rostești pe 28 aprilie!

Calendar ortodox 28 aprilie 2024

Sărbătoare 28 aprilie. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorit în fiecare an pe data de 28 aprilie în calendarul ortodox.

La data de 28 aprilie 2024, credincioșii sărbătoresc venirea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim ca împărat al cerului și al pământului, înainte ca acesta să se sacrifice pentru credință și pentru oameni. Această sărbătoare face parte din cele 12 praznice împărătești ale Bisericii Ortodoxe și marchează începutul Săptămânii Patimilor.

Citește și: Se spală când e sărbătoare cu cruce roșie în calendar? Ce arată cele mai cunoscute superstiții populare

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a Intrat în Ierusalim a fost singurul în care acesta a acceptat să fie aclamat ca Împărat, deși acesta nu avea îmbrăcă mintea unuia. Mântuitorul Iisus Hristos și-a pregătit singur Intrarea în Ierusalim pentru a fi cunoscut de către restul oamenilor ca fiind Mesia, Mântuitorul lumii. În timp ce acesta își făcea intrarea călare pe un măgar din smerenie, oamenii îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic și de măslin, strigând: „Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!” (Matei 21, 9), potrivit ortodox.md.

Tradiții și obiceiuri pentru Duminica Floriilor

Credincioșii din toată țara sărbătoresc la data de 28 aprilie 2024 Duminica Floriilor sau Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, zi ce este trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, iar românii știu că în astfel de zile de sărbătoare nu trebuie să spele sau să facă alte activități în gospodărie.

Cu toate acestea, există câteva tradiții și obiceiuri specifice acestei sărbători prăznuite la data de 28 aprilie 2024, mai exact curățarea mormintelor și stropirea acestora cu apă sfințită.

Alături de acest obicei, credincioșii au grijă ca crucile să fie împodobite cu flori specifice primăverii și cu crenguțe sfințite de salcie.

Fetele ce își doresc să își găsească alesul trebuie ca în Duminica Floriilor să scoată la soare zestrea pentru a își chema ursitul în calea lor. Este interzis ca în această zi de sărbătoare să ne spălăm părul, deoarece se crede că acesta va albi înaintea vremii sale.

Dacă este absolut necesar să facem baie, este indicat să folosiți apă sfințită, potrivit ziarulunirea.ro.

Sărbătoare 28 aprilie

Canon de rugăciune către Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătorit pe 28 aprilie în calendarul creștin

Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ești întru cele înalte cu Tatăl și ești purtat pe aripi de Heruvimi și cântat de Serafimi, Care în zilele venirii Tale în trup ai binevoit pentru a noastră mântuire a ședea pe mânzul asinei și ai primit cântarea pruncilor, ai venit în Sfânta Cetate a Ierusalimului, mai înainte cu șase zile de patima cea de bunăvoie, ca să mântuiești lumea prin Cruce, prin îngroparea și Învierea Ta! Și precum atunci oamenii, care ședeau în întuneric și în umbra morții, având ramuri de copaci și stâlpări de finic, Te-au întâmpinat pe Tine, Fiul lui David, mărturisindu-Te, așa și pe noi, care, acum în această zi de înainte prăznuire, purtând în mâini stâlpări și ramuri de copaci, păzește-ne și ne mântuiește.

Și precum acele popoare și copiii Ți-au adus „Osana”, învrednicește-ne și pe noi să Te slăvim în psalmi și cântări duhovnicești, cu suflete curate și buze neîntinate, în aceste zile ale patimilor Tale și să dobândim, fără de osândă, a ne împărtăși de bucuria Sfintei Învierii Tale și să cântăm și să proslăvim, Dumnezeirea Ta, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii, vecilor. Amin.