Începe Săptămâna Patimilor! Calendar ortodox pentru ziua de 29 aprilie 2024: Gospodinele încep curățenia de Paște

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 apr 2024, 16:00

Începe Săptămâna Patimilor

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 29 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși își amintesc de pilda lui Iosif, fiul patriarhului Iacov.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 29 aprilie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă amintește pilda lui Iosif, fiul patriarhului Iacov.

Rugăciunea iertătoare de păcate pe care este bine să o rostești pe 29 aprilie!

Calendar ortodox 29 aprilie 2024

Sărbătoare 29 aprilie. Pilda lui Iosif, fiul patriarhului Iacov, este rostită în fiecare an în Lunea Mare, anul acesta fiind la data de 29 aprilie în calendarul ortodox.

Iosif este sfântul pomenit în prima zi a Săptămânii Patimilor, iar acesta a fost primul fiu al Rahilei și al unsprezecelea fiu al lui Iacov. În Scriptură există un pasaj ce povestește cum Iacob îl trimite pe Iosif la frații lui, ce se aflau pe câmp cu oile, pentru a le oferi câteva vești importante. Deși acesta era un simplu copil, avusese deja primele premoniții de-a lungul vieții sale, în care visele se transpuneau în realitate, motiv pentru care frații lui erau foarte geloși pe el.

După ce au stat la vorbă, frații lui Iosif au decis să îi ia viața acestuia pentru darul pe care îl avea. În momentul în care cei 10 frați l-au văzut pe Iosif că vine spre ei, au decis să îl ucidă pe acesta și să îl arunce în puț, însă Ruben, unul dintre frații săi, a spus să nu verse sângelui acestuia și mai bine să îl arunce în puțul secat. 

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acesta nu și-a găsit sfârșitul după ce a fost aruncat în puț, ci a fost scos de acolo și vândut pentru 30 de arginți unor negustori. Pentru ca frații lui să acopere fapta pe care au făcut-o aceștia au rupt haina lui Iosif și au îmbibat-o în sânge, spunându-le tatălui lor că a fost mâncat de o fiară sălbatică, potrivit crestinortodox.ro

Tradiții și obiceiuri pentru Lunea Mare

Pe parcursul întregii săptămâni vor avea loc slujbe speciale în toate bisericile din România, cunoscute sub denumirea de denii. Începând cu ziua de luni, 29 aprilie 2024, credincioșii sunt încurajați să țină post și să se roage puternic la Dumnezeu. În această zi, gospodinele încep să facă curățenia de Paște, astfel toate se scoate afară și se aerisește, astfel încât spiritele rele să iasă din casă.

În unele zone ale României, casele românilor se zugrăvesc și se spală totul.

Sărbătoare 29 aprilie

Canon de rugăciune pentru Lunea Mare, prăznuită pe 29 aprilie

”Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfântă Ta Răstignire!

O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne invredniceste de mărirea Ta în răi. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:

O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.”