Zilele de concediu vor fi luate în calcul la vechime: Simona Bucura-Oprescu „Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil...”

Autor: Cristina Mocanu

Zilele de concediu vor fi luate în calcul la vechime

Sursa: pexels.com

Legea pensiilor a suferit unele modificări, iar ministrul Simona Bucura-Oprescu a oferit câteva lămuriri legate de zilele de concediu care vor fi luate în considerare la vechime.

Noua Lege a Pensiei în România aduce schimbări semnificative pentru pensionari, acoperind aspecte precum perioadele contributive și vârsta de pensionare. Zilele de concediu ar urma să fie luate în considerare la pensie, potrivit anunțului făcut de Ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu.

Zilele de concediu vor fi luate în considerare la vechime

Legea pensiilor a suferit recent modificări semnificative în România, aducând cu sine o serie de beneficii și facilități pentru pensionari.

Aceste schimbări, menite să îmbunătățească condițiile de viață ale pensionarilor și să le ofere mai multă siguranță financiară, acoperă aspecte precum perioadele contributive, vârsta de pensionare și majorările periodice ale pensiilor.

O modificare importantă adusă de noua lege a pensiilor este recunoașterea concediilor de creștere a copilului ca perioade contributive la pensie. Conform prevederilor legislative, atât concediul maternal, cât și cel paternal vor fi luate în considerare la calculul stagiului de cotizare pentru pensie.

Astfel, fiecare an petrecut în concediu de creștere a copilului va fi adăugat la stagiul de cotizare al mamei sau al tatălui, contribuind astfel la creșterea pensiei acestora.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat importanța acestei schimbări, evidențiind beneficiile aduse în special femeilor. O mamă care a petrecut, de exemplu, patru ani în concediu de creștere a doi copii va avea stagiul de cotizare mărit cu patru ani, ceea ce se va reflecta într-o pensie mai mare la momentul pensionării.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a precizat Simona Bucura-Oprescu, potrivit evz.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Românii vor avea posibilitatea de a opta pentru pensionarea anticipată fără penalizare: Simona Bucura Oprescu “Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare”

Vârsta de pensionare a femeilor a suferit modificări

În plus, vârsta de pensionare a femeilor a suferit modificări semnificative. Conform noilor reglementări, aceasta va fi redusă cu șase luni pentru fiecare copil.

De asemenea, vârsta de pensionare a femeilor va fi aliniată treptat cu cea a bărbaților până în 2035. Astfel, de la vârsta actuală de 62 de ani și două luni, vârsta de pensionare a femeilor va crește la 63 de ani până în 2030 și la 65 de ani până în 2035.

O altă noutate adusă de noua lege a pensiilor este instituirea unui mecanism clar de majorare a pensiilor în fiecare an. Conform ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, începând cu luna ianuarie a fiecărui an, pensionarii vor beneficia de majorări calculate pe baza inflației

din anul precedent. Aceste majorări vor asigura o ajustare constantă a pensiilor pentru a ține pasul cu costul vieții și pentru a oferi pensionarilor un nivel de trai decent și previzibil.

Această modificare reprezintă o garanție pentru pensionari că pensiile lor vor fi ajustate în mod regulat și că nu vor mai fi afectate de fluctuațiile economice sau de deciziile politice. Mai mult, noua lege a pensiilor elimină incertitudinea legată de majorările ad-hoc și instituie un cadru stabil și predictibil pentru ajustarea pensiilor.

Citește și: Care este noua formulă de calcul pe baza căreia vor fi recalculate toate pensiile: Simona Bucura Oprescu "Subliniez o noutate a noii legi...”

În concluzie, noua lege a pensiilor aduce o serie de beneficii și facilități pentru pensionari, oferindu-le acestora mai multă siguranță financiară și un nivel de trai mai bun. Recunoașterea concediilor de creștere a copilului ca perioade contributive, reducerea vârstei de pensionare pentru femei și instituirea unui mecanism clar de majorare a pensiilor sunt doar câteva dintre aspectele pozitive ale noii legislații, care marchează un pas important în asigurarea drepturilor și bunăstării pensionarilor din România.