Joia Mare este prăznuită în calendarul ortodox, la data de 2 mai 2024: Momentul în care Cina cea de Taină s-a înfăptuit

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 mai 2024, 16:00

Joia Mare este prăznuită în calendarul ortodox, la data de 2 mai 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox pe 2 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși își amintesc de momentul în care Iisus le-a spălat picioarelor ucenicilor săi.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 2 mai 2024! Data la care Biserica Ortodoxă amintește trei mari evenimente ce au avut loc în ziua de joi în Săptămâna Patimilor, mai exact cel în care Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor săi, când a avut loc Cina cea de Taină, momentul în care Iisus Hristos s-a rugat în Gradina Ghetsimani, înainte de Patimile Sale.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 2 mai!

Calendar ortodox 2 mai 2024

Sărbătoare 2 mai. Momentul în care a avut loc Cina cea de Taină este amintit în fiecare an în Joia Mare, anul acesta fiind la data de 2 mai în calendarul ortodox.

Denia din Joia Mare îi ajută pe credincioși să înțeleagă care a fost parcursul Mântuitorului Iisus Hristos în ultimele sale clipe de viață, iar în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a luat ultima sa masă alături de cei 12 Sfinți Apostoli, înainte să fie răstignit.

În cadrul acestei mese sfinte, Mântuitorul Iisus Hristos a reușit, cu ajutorul puterii sale Dumnezeiești, să transforme pâinea și vinul în însuși trupul și sângele Său.

În momentul în care a avut loc Cina cea de Taină a avut loc și următorul eveniment important din Joia Mare sau Joia Patimilor, mai exact a avut loc spălarea picioarelor ucenicilor de către insiști Iisus Hristos. Iisus Hristos "a turnat apă în vasul de spălat și a început să spele picioarele ucenicilor și să le șteargă cu ștergarul cu care era încins".

Prin acest gest, Mântuitorul a vrut să ne învețe cum să ne purtăm față de semenii noștri.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare

După Cina cea de Taină, Mântuitorul a parcurs drumul din Gradina Ghetsimani, acolo unde acesta a rostit rugăciunea cea mai presus de fire. "Precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei în lume. Pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi, ca și ei să fie sfințiți întru adevăr.

Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor. Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.", potrivit pravila.ro.

Tradiții și obiceiuri pentru Joia Patimilor

Pe parcursul întregii săptămâni vor avea loc slujbe speciale în toate bisericile din România, cunoscute sub denumirea de denii, ce au rolul de a îi parcurge pe creștini pe drumul pe care l-a realizat

Mântuitorul Iisus Hristos înainte ca acesta să fie răstignit. La data de 2 mai 2024 este Joia Patimilor sau Joia Mare, ce amintește trei evenimente importante prin care a trecut Mântuitorul. 

În Joia Mare, credincioșii sunt încurajați să meargă să se spovedească și să se împărtășească, dar și să participe la slujba celor 12 Evanghelii. Gospodinele din toată țară încep deja pregătirile pentru masa ce va avea loc în ziua de Paște, iar în ziua de joi vor prepara preparatele tradiționale pascale, precum cozonac sau pască. Ziua de joi este și cea în care se vopsesc ouăle roșii, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paști. 

Sărbătoare 2 mai

Canon de rugăciune pentru Joia Mare, prăznuită pe 2 mai

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, și cu mare umilință ai spălat picioarele lor și ale ucenicului care Te-a vândut!
Apoi, luând pâine și vin în mâinile Tale Cele Sfinte și binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuși Trupul și Sângele Tău, cu care i-ai împărtășit zicând:
"Luați, mâncați și beți, că acestea sunt Trupul și Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.
Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălțat la cer și ai șezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărățesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii și ale celor răposați. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinți, ca să-mi plâng păcatele.
Darul Tău cel curățitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele și să curățească inima și sufletul meu, ca așa, cu vrednicie, cu curăție și cu umilință să mă împărtășesc cu Sfintele Tale Taine, acum și în timpul morții mele, iar în ora despărțirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească.
Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt.
Amin