Sărbătoarea din data de 5 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă sărbătorește Învierea Domnului, momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos le-a demonstrat credincioșilor că viața veșnică o vor dobândi toți.
Rugăciunea ce aduce protecție și bunăstare asupra familiei, pe care este bine să o rostești pe 5 mai!
Calendar ortodox 5 mai 2024
Sărbătoare 5 mai. Învierea Domnului este celebrată în anul 2024 la data de 5 mai în calendarul ortodox, zi care este trecută cu o cruce roșie
În ziua de sâmbătă, Mântuitorul Iisus Hristos a fost înmormântat, iar următoarea zi, la miezul nopții, atunci când străjerii păzeau mormântul, pământul s-a cutremurat și un înger s-a pogorât și a răsturnat piatra de pe mormânt. Ostașii s-au speriat de acest lucru și au fugit, iar prima persoană ce și-a dat seama de această minune a fost chiar Maica lui Dumnezeu, care ședea la mormânt împreună cu Maria
Citește și: Câte zile libere vor avea românii de Paște 2024
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cu toate acestea, Evangheliștii spun că Maria Magdalena a fost cea ce l-a observat pe Mântuitor, ba chiar mai mult, aceasta l-a văzut și pe îngerul ce stătea pe piatra de mormânt a acestuia. Îngerul le-a rostit celor două femei că „A înviat, nu este aici, iată locul unde L-au pus pe Dânsul”. După ce femeile au auzit aceste cuvinte, acestea au mer la Petru și la Ioan, și le-a vestit lor învierea.
Tradiții și obiceiuri pentru ziua de Paște
La data de 5 mai 2024 este sărbătorit Paștele ortodox, momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a Înviat și s-a ridicat la ceruri. Această zi este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, astfel gospodinele nu au voie sub nicio formă să spele, cale, coasă sau să facă alte treburi în jurul gospodăriei.
În ziua de Paște se spune că este bine să purtăm o haină nouă, în special atunci când mergem la slujba de Înviere, spunând că are rol purificator. În ziua de Paște nu este recomandat să dormim, deoarece pe parcursul anului o să fim somnoroși, o să avem parte de ghinion și o să avem parte de nenumărate necazuri în jurul gospodăriei.
Sărbătoare 5 mai
Canon de rugăciune pentru Învierea Domnului, sărbătorită pe 5 mai în calendarul creștin
„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în RAI.
Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa Doamne, primeste umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit între doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut înviat din morți si la Înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.
Îndură-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin”