Rețeta de cozonac delicios a lui chef Sorin Bontea. De ce ingrediente ai nevoie

Autor: Bianca Vidoi

Rețeta de cozonac delicios a lui chef Sorin Bontea

Sursa: Facebook Chef Sorin Bontea

Cozonacul este nelipsit pe masa de Paște, iar gospodinele caută cele mai bune rețete pentru acest desert, inspirate de bucătari cu experiență, precum chef Sorin Bontea.

Paștele se află la trei săptămâni distanță, iar gospodinele caută rețeta cozonacului perfect pentru masa de sărbători, așa că apelează adesea la rețetele bucătarilor cunoscuți pentru deserturile pe care le prepară. Chef Sorin Bontea pregătește una dintre cele mai apreciate rețete de cozonaci, iar aceasta este rețeta celebră a desertului.

Rețetă de cozonac cu nucă a lui chef Sorin Bontea

Chef Sorin Bontea este cunoscut pentru preparatele pe care acesta le pregătește, iar în perioada sărbătorilor pascale, acesta le-a împărtășit gospodinelor faimoasa lui rețetă de cozonac cu nucă.

Cozonacul este preparatul vedetă de pe masa de Paște și an de an, gospodinele caută să prepare cea mai inedită rețetă, care să se apropie și de copilărie, dar și de prezent. Chef Sorin Bontea a reușit să realizeze o rețetă care să conțină nuca, elementul principal din cozonacii bunicilor, pe care adesea îi mâncam în copilărie, dar și note citrice, care să aducă cozonacul într-o zonă modernă.

Pentru a realiza rețeta de cozonac de nucă a lui chef Sorin Bontea avem nevoie de:

 

  • un kilogram de făină
  • 350 de grame de zahăr
  • opt gălbenușuri
  • coajă rasă de la o lămâie
  • coajă rasă de la o portocală
  • 50 de mililitri de ulei
  • o jumătate de linguriță de sare
  • 14 grame de drojdie uscată
  • o fiolă de esență de vanilie
  • un pachet de unt
  • un litru de lapte cu 3,5% grăsime
  • 150 de grame de zahăr
  • opt albușuri
  • 80 de grame de cacao
  • 250 de grame de nucă pisată
  • 25 de mililitri esență de rom

Primul pas pentru a începe realizarea rețetei de cozonaci a chefului Sorin Bontea este încălzirea laptelui. În același timp se pune într-un bol mare făina, drojdia, coaja de lămâie și cea de portocală, după care se amestecă foarte bine ingredientele uscate. După ce ingredientele uscate sunt omogenizate putem realiza o gaură în mijloc, unde vom vărsa ingredientele umede.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a prepara ingredientele umede trebuie să amestecăm gălbenușurile de ou cu sarea. Zahărul este amestecat în laptele cald, după care adăugăm esența de vanilie. După ce toate ingredientele sunt omogenizate le putem pune în mijlocul ingredientelor uscate. Este momentul să amestecăm foarte bine ingredientele, după care vom adăuga untul topit și uleiul. 

Citește și: Cea mai delicioasă rețetă de biscuiți fragezi cu ciocolată. Istoria biscuiților care se întinde pe o perioadă de 2.500 de ani

Este important ca aluatul să fie frământat de foarte multe ori, astfel încât acesta să fie aerat, după care se lasă la crescut timp de o oră și jumătate, dar, la fiecare 30 de minute, se mai frământă puțin și se împăturește la loc. În acest timp putem realiza compoziția, din albușuri bătute cu zahăr, după care adăugăm cacao, nucile și esența de rom.

După ce a trecut perioada aluatului de creștere îl putem înjumătăți.

Cele două jumătăți de aluat vor fi și acestea tăiate în jumătate, urmând ca fiecare dintre sferturile de aluat să fie întins în formă de dreptunghi și umplute. După ce îi împletiți după preferință, cozonacii se pun într-o tavă unsă bine cu ulei și îl lăsați la dospit 40 de minute înainte să fie puși la cuptor timp de 50 de minute, la 170 de grade Celsius, potrivit impact.ro.

 

Trucurile lui Sorin Bontea pentru un cozonac delicios

Sorin Bontea le-a împărtășit urmăritorilor săi trucurile pe care le folosește pentru a realiza cei mai buni cozonaci pentru sărbătorile pascale. Este foarte important ca aluatul să fie frământat până când tot uleiul și untul se încorporează în cocă, astfel încât să avem un cozonac pufos și fraged. Un alt secret pe care Sorin Bontea l-a împărtășit este ca aluatul să fie frământat de mai multe ori pentru a-i da mai mult aer.

De asemenea gospodinele trebuie să aibă foarte multă răbdare pe parcursul preparării acestui preparat, deoarece este un proces ce necesită mult timp, dar și multă organizare. Fiecare ingredient trebuie să fie cântărit pentru a ajunge la consistența perfectă a aluatului pentru masa de Paște.