Paștele se află la trei săptămâni distanță, iar gospodinele caută rețeta cozonacului perfect pentru masa de sărbători, așa că apelează adesea la rețetele bucătarilor cunoscuți pentru deserturile pe care le prepară. Chef Sorin Bontea pregătește una dintre cele mai apreciate rețete de cozonaci, iar aceasta este rețeta celebră a desertului.
Rețetă de cozonac cu nucă a lui chef Sorin Bontea
Chef Sorin Bontea este cunoscut pentru preparatele pe care acesta le pregătește, iar în perioada sărbătorilor pascale, acesta le-a împărtășit gospodinelor faimoasa lui rețetă de cozonac cu nucă.
Pentru a realiza rețeta de cozonac de nucă a lui chef Sorin Bontea avem nevoie de:
- un kilogram de făină
- 350 de grame de zahăr
- opt gălbenușuri
- coajă rasă de la o lămâie
- coajă rasă de la o portocală
- 50 de mililitri de ulei
- o jumătate de linguriță de sare
- 14 grame de drojdie uscată
- o fiolă de esență de vanilie
- un pachet de unt
- un litru de lapte cu 3,5% grăsime
- 150 de grame de zahăr
- opt albușuri
- 80 de grame de cacao
- 250 de grame de nucă pisată
- 25 de mililitri esență de rom
Primul pas pentru a începe realizarea rețetei de cozonaci a chefului Sorin Bontea este încălzirea laptelui. În același timp se pune într-un bol mare făina, drojdia, coaja de lămâie și cea de portocală, după care se amestecă foarte bine ingredientele uscate. După ce ingredientele uscate sunt omogenizate putem realiza o gaură în mijloc, unde vom vărsa ingredientele umede.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Pentru a prepara ingredientele umede trebuie să amestecăm gălbenușurile de ou cu sarea. Zahărul este amestecat în laptele cald, după care adăugăm esența de vanilie. După ce toate ingredientele sunt omogenizate le putem pune în mijlocul ingredientelor uscate. Este momentul să amestecăm foarte bine ingredientele, după care vom adăuga untul topit și uleiul.
Este important ca aluatul să fie frământat de foarte multe ori, astfel încât acesta să fie aerat, după care se lasă la crescut timp de o oră și jumătate, dar, la fiecare 30 de minute, se mai frământă puțin și se împăturește la loc. În acest timp putem realiza compoziția, din albușuri bătute cu zahăr, după care adăugăm cacao, nucile și esența de rom.
După ce a trecut perioada aluatului de creștere îl putem înjumătăți.
Cele două jumătăți de aluat vor fi și acestea tăiate în jumătate, urmând ca fiecare dintre sferturile de aluat să fie întins în formă de dreptunghi și umplute. După ce îi împletiți după preferință, cozonacii se pun într-o tavă unsă bine cu ulei și îl lăsați la dospit 40 de minute înainte să fie puși la cuptor timp de 50 de minute, la 170 de grade Celsius, potrivit impact.ro.
Trucurile lui Sorin Bontea pentru un cozonac delicios
Sorin Bontea le-a împărtășit urmăritorilor săi trucurile pe care le folosește pentru a realiza cei mai buni cozonaci pentru sărbătorile pascale. Este foarte important ca aluatul să fie frământat până când tot uleiul și untul se încorporează în cocă, astfel încât să avem un cozonac pufos și fraged. Un alt secret pe care Sorin Bontea l-a împărtășit este ca aluatul să fie frământat de mai multe ori pentru a-i da mai mult aer.
De asemenea gospodinele trebuie să aibă foarte multă răbdare pe parcursul preparării acestui preparat, deoarece este un proces ce necesită mult timp, dar și multă organizare. Fiecare ingredient trebuie să fie cântărit pentru a ajunge la consistența perfectă a aluatului pentru masa de Paște.