Sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox la data de 6 mai 2024: Ce nu trebuie să facem în a doua zi de Paște

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 mai 2024, 16:00

Sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox la data de 6 mai 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox pe 6 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul și Dreptul Iov.

Sărbătoarea din data de 6 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul și Dreptul Iov, ce a trecut de toate ispitele puse în fața lui de către diavol. La data de 6 mai este și a doua zi de Paște, iar acestea sunt lucrurile pe care nu trebuie să le facem.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 6 mai!

Calendar ortodox 6 mai 2024

Sărbătoare 6 mai. Sfântul și Dreptul Iov este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 mai în calendarul ortodox. Această sărbătoare este trecută cu o cruce roșie, fiind a doua zi de Paște.

Sfântul și Dreptul Iov s-a născut în orașul Idumeea, la sud de Israel și acesta s-a născut într-o familie credincioasă, fiind fiul lui Zaret și Vosora.

Sfântul pomenit în a doua zi de Paște, mai exact la data de 6 mai, a trăit cu aproximativ 1925 de ani înainte de Mântuitorul Iisus Hristos. Acesta este cunoscut de către credincioși pentru credința de care acesta a dat dovadă de-a lungul vieții, atunci când diavolul l-a pus la încercare în nenumărate rânduri. 

Dumnezeu a fost de acord ca Sfântul și Dreptul Iov să fie pus la încercare de către diavol, iar acesta a trecut prin nenumărate chinuri, prin care decesul copiilor săi.

Trecând prin această suferință, diavolul se aștepta ca Sfântul și Dreptul Iov să ajungă să se lepede de Dumnezeu, însă acesta doar și-a rupt haina, s-a tuns, în semn de doliu și a început să aibă mai multă credință în Dumnezeu.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea? Ce spun preoții

Sfântul și Dreptul Iov a fost ispitit de către diavol prin soția sa și prietenii lui, însă de fiecare dată acesta avea doar cuvinte de laudă asupra Domnului. Sfântul a fost răsplătit de către Dumnezeu pentru răbdarea sa și a fost vindecat de toate bolile pe care le avea și a trăit până la vârsta de 248 de ani, potrivit pravila.ro.

Ce nu trebuie să facem în a doua zi de Paște

Paștele ortodox este celebrat în anul 2024 la data de 5 mai, iar la data de 6 mai este sărbătorită a doua zi de Paște, cunoscută în România și sub denumirea de „Lunea Albă”. În a doua zi de Paște nu este indicat ca oamenii să facă activități în jurul casei, iar gospodinele nu trebuie să spele sau să coasă.

Credincioșii nu trebuie să se certe în această zi de sărbătoare, deoarece se crede că aceasta se concentrează asupra armoniei, în caz contrar, supărările și tristețile o să vină asupra lor pe tot parcursul anului. Este important ca în această zi de sărbătoare să bem agheasmă, astfel încât să fim feriți de orice primejdie. În această zi sfântă este recomandat ca oamenii să meargă în vizită la rude și prieteni, pentru a celebra cu oamenii apropiați Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. 

Sărbătoare 6 mai

Canon de rugăciune către Sfântul și Dreptul Iov, sărbătorit pe 6 mai în calendarul creștin

O mare om drept, Iov cel îndelung răbdător, strălucind cu viața ta curată și cu sfânta apropiere de Dumnezeu. Ai trăit pe pământ înaintea de vremea lui Moise și a lui Hristos, dar toate poruncile lui Dumnezeu purtându-le în inima ta le-ai împlinit. Ai fost cinstit prin revelații profunde să fii părtașul tainelor Duhului Sfânt, a misterelor descoperite lumii prin Hristos și Sfinții Săi Apostoli. Ai răbdat toate intrigile diavolului, în ispitele speciale trimise ție de la Domnul, și le-ai învins cu adevărata ta smerenie, fiind o icoana de răbdare pentru tot universul. Dragoste ta a fost mare pentru Dumnezeu și pentru toți oamenii, căci din necazurile tale nemăsurate Domnul ți-a adus apoi bucurie, pe care ai așteptat-o cu inimă curată.

Acum te veselești în Cer în cetele celor drepți și stai înaintea Tronului lui Dumnezeu. Ascultă-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, stând înaintea sfintei tale icoane și cerând cu zel la mijlocirea ta. Roagă-te pentru noi Dumnezeului Celui iubitor de oameni, ca El să ne întărească în credință, să fim curați și puternici în credință, să ne protejeze de orice rău, de dușmanii văzuți și nevăzuți, să ne dea putere în dureri și ispite, să ne dea întotdeauna amintirea morții în inimile noastre, să ne întărească în răbdare și în dragostea frățească și să ne ajuți, Sfinte Iov, la judecata cea înfricoșătoare a lui Hristos să dam răspuns bun ca să ne bucuram și noi împreună cu toți sfinții de Dumnezeul nostru cel în Treime slăvit în vecii vecilor. Amin.