Sistemul Garantie-Returnare (SGR) crește rata de reciclare în România! Cum stăm față de celelalte state europene

Autor: Diana Bostan

Suntem codașii Uniunii Europene la capitolul reciclare. Sistemul de Garanție- Returnare a intrat în vigoare în luna noiembrie 2023, în România, lucru care ar putea schimba această statistică.

Sistemul de Garanție- Returnare (SGR) a devenit funcțional în România încă din luna noiembrie a anului 2023. Deși suntem codașii Uniunii Europene la acest capitol, lucrurile s-ar putea schimba în următorii doi ani prin implementarea Sistemului de Garanție- Returnare de către cât mai mulți comercianți.

Care sunt pașii pe care comercianții trebuie să-i urmeze în acest proces

În primul rând, comercianții trebuie să știe faptul că pasul inaugural în această procedură este înscrierea acestora în Sistemul de Garanție- Returnare. Procesul este unul simplu și eficient, desfășurându-se integral online, printr-un flux de doar trei pași simpli: înregistrarea, semnarea contractului și furnizarea adresei magazinului.

Citește și: Cum funcționează circuitul garanției de 50 de bani! Ce obligații au comercianții, dar și cumpărătorii

Pentru a facilita colectarea ambalajelor, micii comercianți vor utiliza exclusiv saci special concepuți, puși la dispoziție de administratorul programului. În plus, aceștia vor fi echipați cu un sigiliu de identificare unic, alături de un cod QR ce conține informațiile esențiale pentru identificarea magazinului.

După ce au completat trei saci cu PET-uri, sticle și doze de aluminiu, comercianții sunt îndemnați să solicite colectarea acestora. Colectate, ambalajele sunt transportate către un centru de sortare, unde vor fi procesate în funcție de cantitatea și tipul acestora. 

Acesta este momentul în care Returo intră în acțiune, calculând suma exactă care urmează să fie plătită comerciantului. Această sumă include nu doar valoarea depozitului inițial, ci și tariful de gestiune asociat cu procesarea și returnarea materialelor. 

Ce se întâmplă cu ambalajele după procesul de sortare

Odată ce ambalajele sunt sortate și pregătite, ele vor fi vândute către centrele specializate în reciclare. Acest proces nu doar că ajută la reducerea cantității de deșeuri care ajung în depozitele de gunoi, ci și la valorificarea materialelor returnabile pentru a fi reutilizate în alte produse sau procese.

Citește și: Cum recunoaștem ambalajele cu garanție! Tot ce trebuie să știi despre Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)

Prin implementarea Sistemului Garanție-Returnare, România face un pas înainte spre atingerea obiectivelor de mediu stabilite de Uniunea Europeană. Având în vedere că țara noastră se situează printre cele mai slabe state din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de colectare separată a deșeurilor, cu o cifră alarmantă de doar 13%, implementarea SGR reprezintă o măsură esențială pentru a îmbunătăți această situație și pentru a proteja mediul înconjurător pentru generațiile viitoare.

Urmăriți mai multe în materialul video de mai jos: