Calendar Ortodox Mai 2024: Când sunt pomenite cele cinci sărbători cu cruce roșie?

Autor: Bianca Vidoi

Când sunt pomenite cele cinci sărbători cu cruce roșie, în calendarul ortodox?

Sursa: freepik

Paștele ortodox este celebrat în ultima zi de primăvară, iar acesta este calendarul ortodox pentru luna mai a anului 2024.

Luna mai este ultima de primăvară, iar pe parcursul acesteia sunt celebrate cinci sărbători cu cruce roșie, precum Paștele, Sfinții Împărați Constantin și Elena, dar se vor prăznui și șapte sărbători ce sunt alăturate de o cruce neagră. Iată care sunt cele mai importante sărbători ale lunii mai, potrivit calendarul ortodox.

Care sunt cele cinci sărbători notate cu cruce roșie în calendarul ortodox?

Luna mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Florar, fiind a cincea lună din an și ultima din anotimpul primăvară. Pe parcursul celor 31 de zile ce compun această lună, credincioșii vor avea parte de cinci sărbători cu cruce roșie, prima sărbătoare importantă a lunii mai fiind chiar Paștele sau Învierea Domnului, ce este pomenită la data de 5 mai 2024.

Alături de ziua de Paște, cu cruce roșie sunt trecute și următoarele două zile, 6 și 7 mai 2024, în care sunt amintite Darul Învierii, dar și Sfântul si Dreptul Iov, dar și Sărbătoarea

luminii și a bucuriei, în care este prăznuit și Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim. La doar câteva zile de la celebrarea Sfintelor Paști are loc o altă sărbătoare cu cruce roșie, mai exact în această zi este prăznuit Izvorul Tămăduirii, la data de 10 mai.

Ultima sărbătoare cu cruce roșie a acestei luni este prăznuită la data de 21 mai, atunci când creștinii îi pomenesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Cu toate acestea, pe parcursul lunii mai sunt celebrate și numeroase sărbători cu cruce neagră, ce sunt șapte la număr. Data de 2 mai face parte din Săptămâna Patimilor, fiind ziua în care credincioșii pomenesc mai multe evenimente importante, precum spălarea picioarelor ucenicilor de către Însuși Mântuitorul Hristos sau Cina cea de Taină. 

Citește și: Rugăciune pentru Postul Paștelui: Aduce sănătate și armonie în familie

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ziua de Vineri, 3 mai 2024, este considerată Vinerea Mare și este trecută alături de o cruce neagră în calendarul ortodox. În această zi este recomandat ca credincioșii să țină post aspru, deoarece este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce. Sfântul Ioan Valahul este prăznuit la data de 12 mai și este trecut alături de o cruce neagră, urmând ca zilele de 15 și 16 mai să fie tot trecute împreună cu o cruce neagră, fiind pomeniți Sfântul Pahomie cel Mare și Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit. 

Ultima sărbătoare trecută alături de o cruce neagră este pomenită la data de 25 mai 2024, atunci când credincioșii prăznuiesc A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul , potrivit crestinortodox.ro.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostim către Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru a ne proteja mariajul

"Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, Voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri.

Voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului. Voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori.

Pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă neputincioşilor. Ci mijlociţi la Dumnezeu şi la preacurata Lui Maică şi pururea Fecioara Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană. Și pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre.
Sfinţi Împăraţi Constantin şi Elena, rugați-vă pentru noi!

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cei ce sunteţi mai cinstiţi decât toţi împăraţii, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră cu lacrimi vă rugăm. Daţi-ne mângâiere şi nouă celor ce suntem în necazuri. Voi sunteţi mijlocitori Sfintei Treimi şi puteţi să ne ajutaţi nouă.

Auziţi-ne şi pe noi acum. Alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă. Și vindecaţi neputinţele noastre. Tămăduiţi bolile noastre. Potoliţi răutatea noastră. Izgoniţi pe vrăjmaşii nosştri văzuţi şi nevăzuţi. Daţi-ne nouă ca în pace şi în linişte să trăim. Ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceţi-vă milă cu noi acum, când cu frică şi cu umilinţă zicem către voi aşa: Bucuraţi-vă, părinţii creştinilor! Amin!"