În această zi, tradițiile și obiceiurile variază în funcție de cultura și tradițiile locale, însă există câteva aspecte comune.
Pe ce dată se sărbătorește Înălțarea Domnului în 2024
În multe comunități, oamenii participă la slujbe religioase speciale în biserici, în timp ce alții își petrec ziua în familie, adesea pregătind mâncăruri tradiționale și petrecând timp împreună.
Înălțarea Domnului este una dintre cele mai semnificative sărbători dedicate Mântuitorului. Ea este în fiecare an, la 40 de zile de la Învierea Domnului, ceea ce face ca data să fie variabilă.
După ce se stabilește data pentru sărbătorirea Învierii Domnului, urmează calcularea celorlalte sărbători, al căror moment de celebrare este influențat de data Paștelui ortodox.
Conform calendarului ortodox, Învierea Domnului va avea loc pe 5 mai, iar Înălțarea Domnului va fi sărbătorită pe 13 iunie 2024.
În această zi, biserica comemorează Înălțarea Mântuitorului la cer, evenimentul în care, conform tradiției, Iisus s-a ridicat de pe Muntele Măslinilor. După ce i-a binecuvântat pe apostolii săi, doi îngeri au apărut și Iisus s-a înălțat, fiind acoperit de un nor și dispărând din vedere.
Înălțarea în trup către cer reprezintă o dovadă a conceptului că omul a fost creat pentru eternitate, deoarece Fiul nu se prezintă Tatălui doar în calitate de Dumnezeu, ci și în calitate de Om.
Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui 2024: Ce tradiții este bine să respecți în această zi
Tradiții de Înălțarea Domnului
În ziua Înălțării Domnului, oamenii se salută folosind cuvintele „Hristos s-a Înălțat!” și „Adevărat s-a Înălțat!”. În unele zone, credincioșii folosesc aceste formule timp de 10 zile.
De Înălțare nu se coase, nu se țese și nu se croiește.
În această zi nu se spală sub nici o formă!
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Conform tradiției, sărbătoarea are loc în fiecare an, la 40 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de joi.
În această zi, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, aprind lumânări și se roagă.
Înălțarea Domnului este o sărbătoare plină de tradiție și istorie. Astăzi, gospodinele vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an. Vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom.
De Înălțare nu se fac treburi grele la câmp sau în gospodărie.
Pe data de 13 iunie, nu ai voie să dai cu mătura.
În ajun de Înălțare, gospodinele agață leuștean la porți și ferestre, pentru a ține strigoii la distanță.
De Înălțare se vizitează mormintele celor adormiți, pentru a le aprinde lumânări.
În ziua de Înălțare, oamenii poartă frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri.
În unele regiuni ale țării se obișnuiește să se împodobească toate casele cu crenguțe de paltin.
De Înălțare, vitele sunt bătute cu frunze de leuștean pentru a se îngrășa și a fi sănătoase tot restul anului.
În ziua de Înălțare, femeile gospodine pregătesc pachete cu alimente pentru a oferi pomană pentru sufletele celor decedați. Ele obișnuiesc să coacă pâine, colaci sau plăcinte, să vopsească ouă și să pregătească diverse rețete tradiționale pentru această ocazie specială.