Cruce neagră în calendarul ortodox la data de 12 mai 2024: Este pomenit ocrotitorul copiilor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 mai 2024, 16:00

Cruce neagră în calendarul ortodox la data de 12 mai 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare în calendarul ortodox pe 12 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul.

Sărbătoarea din data de 12 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul, ce este considerat de către credincioși povățuitorul tinerilor și ocrotitorul copiilor. 

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 12 mai!

Calendar ortodox 12 mai 2024

Sărbătoare 12 mai. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este sărbătorit în fiecare an pe data de 12 mai în calendarul ortodox, fiind trecuți cu o cruce neagră.

În jurul anului 1644, Sfântul Mucenic Ioan Valahul s-a născut într-o familie creștină, iar numele lui a fost pus după locul acestuia de naștere, mai exact Țara Românească sau Valahia. Mihail Radu a ajuns la conducerea țării, însă acesta a fost foarte presat de stăpânirea turcească, astfel că acesta decide să se unească cu voievozii țărilor creștine din jur și să scape țara de sub robia păgână. 

Planul lui Mihail Radu nu a fost dus la final, deoarece sultanul Mohamed al IV-lea a aflat de ceea ce dorea să facă și a plănuit o răzbunare teribilă. Sultanul Mohamed al IV-lea a invadat țara și a luat ostatici mai mulți români, printre care și Sfântul Mucenic Ioan Valahul, atunci când acesta avea doar 15 ani.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Când pică Paștele catolic și cel ortodox în aceeași zi? Calendarul pe următorii ani

Fiecare rod al sultanului putea să fie cumpărat de orice musulman, dacă aveau suma corectă, astfel Sfântul Ioan Valahul a fost cumpărat de una dintre căpeteniile soldaților turci. Bărbatul și-a dorit ca Sfântul Ioan Valahul să îl asculte, însă tânărul i-a explicat că îl ascultă numai pe Dumnezeu, astfel l-a ucis pe bărbat și a încercat să evadeze. 

Cu toate acestea, Sfântul Mucenic Ioan Valahul a fost prins de oștile turcești și dus la Constantinopol în fața vizirului, acolo unde și-a recunoscut fapta și credința. După acest moment, s-a decis ca Sfântul Mucenic Ioan Valahul să fie spânzurat la data de 12 mai, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 12 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Ioan Valahul, sărbătorit pe 12 mai în calendarul creștin

Binecuvântat ești, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înțelepciune și minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea și nădejdea, ai binevoit a ridica dintre semințiile pământului fii aleși, care prin credință tare și prin viață pilduitoare să mențină trează credința în puterea și în milostivirea Ta, și să nu lase neamul omenesc a se prăbuși în întunericul cel fără capăt al neștiinței de cele înalte și al păcatului.


Binecuvântat ești Doamne Dumnezeul părinților noștri, Cel ce primești cu bunătate și cu îndurare mijlocirile sfinților bine-plăcuți Ție, pentru nevoile de tot chipul, duhovnicești și trupești, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată și de atâtea ori înviforată a acestei vieți vremelnice, pline de ispite și de poveri nenumărate.


Însuți, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu și cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primește și acum smeritele noastre cereri, și ne izbăvește pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viața noastră prin milostivirea Ta cea mare, și nu pentru vrednicia noastră. Căci Tu știi neputința firii omenești și cunoști pe fiecare, cu casa, cu cererea și trebuința lui. Primește, dar, Stăpâne, și rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul și dăruindu-ne cele spre mântuire. Ca pentru toate cele ce ne-ai dat și ne dăruiești nouă în toate zilele vieții noastre binecuvântat și preaslăvit să fii, Părinte al luminilor și izvorul bunătăților, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!