Anumite persoane vor primi mai puțini bani după recalcularea pensiilor: În ce capcană ar putea să cadă unii pensionari în luna septembrie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 apr 2024, 13:43

Anumite persoane vor primi mai puți bani după recalcularea pensiilor

Sursa: pixabay.com

Unii pensionari ar putea primi mai puți bani decât vor cheltui pentru a-și strânge toate documentele, după recalcularea pensiilor care va avea loc în luna septembrie.

Conform noii legi a pensiilor, la recalcularea acestora vor fi luate în considerare și acordul global, primele și inclusiv al 13-lea salariu. Acest lucru presupune ca românii să investească sume mari de bani pentru a strânge documentele necesare, care să confirme aceste venituri. Care este capcana în care ar putea să cadă anumiți pensionari potrivit lui Anton Hadar?

Bani mai puțini după recalculare pentru anumiți pensionari

În mijlocul așteptărilor crescânde ale pensionarilor români privind majorarea pensiilor în luna septembrie, o nouă perspectivă asupra procesului de recalculare dezvăluie potențiale capcane și implicații financiare. Odată cu implementarea noii legi a pensiilor, recalcularea va lua în considerare aspecte precum acordurile globale, primele sau al 13-lea salariu, impunând costuri semnificative pentru obținerea documentelor necesare.

Procesul de recalculare a pensiilor, în ciuda intențiilor inițiale de a aduce beneficii semnificative pensionarilor, poate aduce surprize neplăcute.

Specialiștii avertizează că costurile implicate în obținerea documentelor care atestă veniturile suplimentare pot depăși beneficiul final obținut.

Un exemplu concret este acela al salariatului care a primit un al 13-lea salariu, echivalent cu salariul mediu brut. Chiar dacă suma pare infimă lunar, calculele demonstrează că acest beneficiu poate aduce doar aproximativ 90 de lei pe an. În fața acestui aspect, apare întrebarea inevitabilă privind rentabilitatea procesului, mai ales având în vedere costurile asociate obținerii documentelor necesare recalculării.

Citește și: A început distribuirea tichetelor de Paște! Cine sunt românii care vor beneficia de ajutor financiar din partea statului, în preajma sărbătorii

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Costul de obținere a documentelor este unul destul de mare

Profesorul Anton Hadar subliniază că, deși recalcularea poate aduce beneficii pe termen lung, efortul financiar necesar poate fi prohibitiv pentru unii pensionari. Mai precis, costurile de obținere a documentelor care să confirme veniturile suplimentare, precum acordurile globale sau primele, ar putea depăși avantajul obținut.

Anton Hadar a precizat la Realitatea Plus„Eu nu vă determin acum să nu veniți pentru că se adună și sunt banii dumneavoastră, dar mă întreb dacă merită când îi cere firma sute și mii

de lei, asta e problema, că aici 6,75 e pe lună înmulțit cu 12 nici 90 de lei pe an. Înmulțit cu 10 ani…în 10 ani, da, îți scoți banii”.

Un alt aspect crucial este reprezentat de necesitatea unui dialog transparent între autorități și pensionari cu privire la impactul real al acestei măsuri. Este esențial ca pensionarii să fie informați cu privire la costurile implicate și beneficiile recalculării, pentru a lua decizii în cunoștință de cauză.

Cu toate acestea, noua lege a pensiilor își propune să asigure o pensie echitabilă pentru toți pensionarii, indiferent de sistemul de pensii din care fac parte. Obiectivul fundamental al reformei sistemului de pensii este să ofere pensionarilor pensii mai decente, în concordanță cu contribuțiile lor și stagiile de cotizare realizate de-a lungul vieții active.

Citește și: Se reduce vârsta standard de pensionare: Care va fi stagiul minim necesar pentru deschiderea dreptului de pensie și cine va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 20 de ani

Reforma vizează corectarea discrepanțelor și alinierea sistemului de pensii din România la standardele europene. Totodată, aceasta urmărește să asigure o creștere sustenabilă a pensiilor, astfel încât România să devină comparabilă cu alte state europene în ceea ce privește nivelul pensiilor.

În final, este important să se asigure că recalcularea pensiilor aduce beneficii reale pentru pensionari și că aceștia sunt sprijiniți în procesul de obținere a documentelor necesare. Prin dialog transparent și analize detaliate ale costurilor și beneficiilor, se poate asigura că pensionarii români beneficiază cu adevărat de avantajele aduse de noua lege a pensiilor.