Alimentația corectă a seniorilor le crește calitatea vieții

Author: Lavinia Medrea

Cu toții am început să fim din ce în ce mai conștienți că putem preveni, ameliora sau chiar trata anumite afecțiuni prin schimbarea stilului alimentar, prin adoptarea unei diete care să ne ofere vitaminele, mineralele și nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa așa cum trebuie.

Și, dacă atunci când suntem tineri poate că nu dăm importanța cuvenită acestor schimbări în organismul nostru, pe măsură ce înaintăm în vârstă le înțelegem cu adevărat importanța.

În cazul celor dragi nouă, ajunși la o anumită vârstă, o alimentație corectă nu doar că le crește calitatea vieții, le influențează sănătatea fizică și psihică și îi poate ajuta să țină sub control anumite afecțiuni de care suferă, unele dintre ele chiar grave.

Dacă te interesează subiectul, atunci te invităm să parcurgi rândurile următoare, pentru a afla mai multe despre stilul alimentar corect al unui senior.

Ce alimente sunt recomandate pentru persoanele în vârstă

Există anumite tipuri de alimente care sunt recomandate pentru o stare de bine, cu atât mai mult în cazul persoanelor mai în vârstă.

Dacă cel drag ție ajuns la vârsta pensionării locuiește cu tine, nu este prea complicat să gătești ceea ce îi este benefic, pentru că toată familia poate mânca sănătos în acest fel. Dar ce te faci atunci când este internat într-un cămin de bătrâni?

Nimic mai simplu: încă de la internare ar trebui să te convingi că mesele preparate aici sunt nu numai delicioase, ci și conțin acele grupe alimentare de care el are nevoie.

Alimentatia corecta a persoanelor varstnice nu trebuie să fie ceva de neglijat, iar conducerea unui cămin de îngrijire a celor care nu o mai pot face singuri, organizat în mod profesionist, știe prea bine cum să gestioneze acest aspect. Dar hai să vedem mai bine care ar fi produsele care nu au voie să îi lipsească din dietă.

Alimente pline în acizi grași Omega-3

Nu toate grăsimile înseamnă colesterol ridicat, dar probabil că știi deja asta. Sunt unele dintre ele, acizii grași Omega-3, care reprezintă un ”must” pentru întreaga familie, nu doar pentru seniorii.

Consumul regulat al acestora ține la respect afecțiunile cardiovasculare, scad valorile ridicate ale colesterolului ”rău”, îmbunătățesc funcția cognitivă și acuitatea vizuală, previn inflamațiile și nu numai. Peștii grași sunt una dintre cele mai bune surse naturale de acizi grași Omega-3.

Calciu

Cu toții știm de importanța calciului în organism, așa că nu mai detaliem prea mult despre acest aspect. Chiar dacă persoanele în vârstă în general consumă mult mai puține alimente bogate în calciu decât tinerii, asta nu înseamnă că nu au nevoie de el pentru a-și menține sistemul osos în bună funcționare.

Lactatele, dar și anumite oleaginoase sunt o bună sursă de calciu, precum și fructe și legume proaspete.

Fibre

Dacă tot am amintit de legume și fructe, nu puteam să trecem nepăsători pe lângă fibre. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sistemul nostru digestiv mai reduce din turația motoarelor, ceea ce înseamnă că avem parte de ceva mai multe probleme cu digerarea alimentelor și eliminarea lor.

Un tranzit intenstinal bun este o dorință mult mai ușor de îndeplinit dacă din alimentația seniorului tău nu lipsesc fructele și legumele, crude sau preparate termic în așa fel încât să nu își piardă efectele benefice.

Alte alimente bogate în fibre mai sunt și nucile, cerealele integrale, orezul brun pâinea și pastele integrale. Evident, nu uita că este nevoie și de o hidratare corespunzătoare, pentru a evita constipația, una dintre cele mai frecvente neplăceri legate de înaintarea în vârstă.

Vitamina C

Până acum, nu am zis nimic complicat legat de alimentația persoanelor în etate, nu-i așa? Lucrurile nu se complică nici de aici încolo, așa că te poți relaxa. Vitamina C este una dintre cele mai importante pentru organismul uman, deoarece contribuie la întărirea sistemului imunitar, are proprietăți antioxidante, dar contribuie și la absorbția fierului la nivelul tubului digestiv.

Tot aceeiași vitamină este responsabilă de producția de colagen, cea care ne ajută, printre altele, și la ținerea sub control a efectelor neplăcute ale depresiei, una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni în cazul bătrânilor.

Magneziu și potasiu

În cazul în care organismul se confruntă cu o carență de potasiu, apar stări precum irascibilitate, senzație de oboseală, hipertensiune arterială. Le recunoști pe acestea în comportamentul celui drag ție ajuns la o vârstă respectabilă? Atunci ai grijă să consume mai multe alimente bogate în potasiu precum avocado, banane, fasole albă sau cartofi dulci.

La rândul său, magneziul întărește sistemul imunitar, ne ține inima sănătoasă, întărește oasele, ne ajută să ne odihnim mai bine și nu lasă depresia să își facă de cap. Prin urmare, din alimentația vârstnicului tău nu trebuie să lipsească spanacul, bananele despre care ți-am amintit mai sus, broccoli, semințele de dovleac sau chiar și ciocolata neagră.

Sarea, cu moderație

Alimentele consumate au un gust mai bun atunci când se folosește sare la prepararea lor. Cu toate acestea, este mai bine să fie evitată utilizarea ei în exces, și înlocuirea cu condimente care nu doar că dau un gust mult mai bun mâncării, dar au și multe efecte benefice pentru organism.

Nu uita: atunci când alegi un cămin de bătrâni pentru cel drag ție, acordă importanța cuvenită și alimentelor care vor alcătui mesele pe perioada cât este internat aici. Acum, că știi care îi sunt cele benefice, îți va fi mult mai ușor să îl alegi pe cel în care părintele sau bunicul tău va avea parte de cel mai bun tratament.       

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.