Norul de praf saharian care se abate peste țara noastră a fost făcut de specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie, care au explicat care este cauza principală a producerii acestui fenomen.
Valul de praf saharian vine zilele acestea peste România
Praful depus se va vedea cu ochiul liber în regiunile și perioadele în care va ploua. Însă, miercuri după-amiază, curenții vor duce norul spre nord-est, astfel, acesta își va schimba rapid traiectoria și va ieși din aria țării noastre.
„În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marți (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, precizează ANM.
Aceasta nu este prima dată când masa de aer cu particule de nisip din Africa ajunge în Europa și, respectiv, în România. Însă medicii de la Spitalul „Victor Babeș” le recomandă oamenilor să nu se expună prea mult în aceste zile sau să folosească măști de protecție, întrucât nisipul adus de masa de aer conține mercur, granule de fosfor, magneziu, fier și calciu. Acestea sunt niște elemente nocive care ne pot afecta sănătatea.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cum afectează sănătatea valul de praf saharian
Odată ajunse pe căile respiratorii, particulele de praf activează macrofagele, care au un rol important în sistemul imunitar.
Acestea reprezintă o subcategorie de globule din sânge, care, odată activate, eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care afectează plămânii și provoacă diverse probleme respiratorii.„Am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În
Citește și: Un val de praf saharian traversează România! Care au fost cele mai afectate zone
De asemenea, praful inhalat poate genera și probleme ale aparatului cardiovascular.
Conform unor studii toxicologice, prezentate de sursa citată, particulele de nisip pot genera leziuni la nivelul plămânilor și afecțiuni inflamatorii, iar oamenii cu boli pulmonare pot suferi simptome foarte severe, întrucât sunt mai sensibili.