Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este celebrată de către Biserica Ortodoxă înainte de Paște, iar în acest an, această perioadă începe la data de 29 aprilie 2024. Pe parcursul acestei săptămâni, credincioșii își aduc aminte de perioada pe care Mântuitorul Iisus Hristos a trăit-o în Ierusalim, înainte ca acesta să fie răstignit pe Cruce. Iată de ce nu este bine să consumăm urzici în Săptămâna Mare.
De ce nu e bine să mănânci urzici în Săptămâna Mare
Săptămâna Mare are o importanță foarte mare pentru Biserica Ortodoxă, dar și pentru credincioși, fiind o săptămână în care să își amintească de Mântuitorul Iisus Hristos și de chinurile prin care a trecut, dar și miracolele pe care acesta le-a înfăptuit înainte de a fi răstignit pe Cruce și de a învia în Duminica Paștelui.
Deși Postul Paștelui a început în luna martie, credincioșii ce nu au ținut cont de această perioadă pot ține post în Săptămâna Mare, astfel încât să caute iertare pentru păcatele pe care le-au făcut. Postul nu este singurul element important al Săptămânii Mari, ci și rugăciunea, ce nu trebuie să lipsească din viața creștinilor. Fiecare zi a săptămânii are o însemnătate aparte, astfel credincioșii amintindu-și de cele mai important evenimente prin care a trecut Mântuitorul în ultimele lui clipe de viață, precum trădarea Lui de către Iuda, Cina cea de Taină, răstignirea pe Cruce
sau Învierea.Citește și: Rugăciunea pentru Postul Paştelui
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În această săptămână, credincioșii trebuie să evite să consume urzici, deoarece se crede că înainte de a deceda, Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut cu urzici.
Astfel, în semn de respect pentru Mântuitor, oamenii nu trebuie să consume alimentul ce i-a adus durere în ultimele sale clipe de viață, potrivit playtech.ro.Alte alimente interzise în această perioadă
Urzicile nu sunt singurele alimente pe care credincioșii trebuie să le ocolească în Săptămâna Mare, din aceeași categorie face parte și oțetul. Nu este indicat ca oțetul să fie folosit în Săptămâna Mare deoarece lui Iisus Hristos i s-a dat să bea oțet, atunci când acesta a cerut apă, dar și pentru că peste rănile acestuia a fost vărsat oțet.
Alături de urzici și oțet se află și alimentele pe care credincioșii nu au avut voie să le consume pe parcursul Postului Paștelui, mai exact produsele de origine animală, precum carnea, laptele, ouăle sau alte lactate pe care românii le pot consuma. Nici uleiul nu este un aliment pe care credincioșii îl pot folosi în perioada postului, deoarece se crede că acesta nu ajută corpul să simtă această perioadă sfântă.
„Untdelemnul este un aliment descoperit şi folosit de om pentru a-şi întregi alimentația zilnică. Uleiul obținut din sâmburi de măslin era o hrană atât de „sățioasă”, bogat în calorii, încât înlocuia cu succes lipsa cărnii. De aceea, în perioada postului, în zilele prevăzute de rânduielile bisericești, untdelemnul este scos din alimentație deoarece noi urmărim în post dezrobirea trupului de patimi, şi cum untdelemnul aduce un bogat aport nutrițional, trupul nu mai simte nevoința postului. Iată ce spune David în cartea Psalmilor: “Genunchii mei au slăbit de post şi trupul meu s-a istovit de lipsa untdelemnului” (Ps. 108, 23), a explicat Arhim. Mihail Daniliuc, potrivit doxologia.