Acestea reprezintă o alternativă mult mai eficientă de încălzire a locuinței spre deosebire de metodele tradiționale atât pentru cei care vor să aibă cheltuieli cât mai reduse la facturile de gaze, dar și pentru cei preocupați de mediul înconjurător, pompele extrăgându-și căldura din surse ecologice și eficiente de energie, cum ar fi aerul din exterior.
Ce trebuie să știi despre principiul de funcționare a pompei de căldură?
În termeni simpli, pompa de căldură transferă energia termică de la o anumită sursă, cum ar fi aerul, apa sau solul, către un anumit sistem de încălzire, cum ar fi radiatorul. Principiul său de funcționare este unul simplu de înțeles, fiind similar cu cel al frigiderelor sau aerului condiționat. În componența sa se află trei elemente importante: evaporatorul, cel care se ocupă de absorbirea căldurii degajate în aerul din jur, compresorul, cel care ridică nivelul temperaturii de la căldura colectată și condensatorul, care transferă căldura acumulată către spațiul care se dorește a fi încălzit.
Principalele beneficii pe termen lung ale pompelor de căldură
De regulă, o pompă de căldură are capacitatea de a produce mai multă energie decât consumă, având o eficiență energetică excelentă. Pentru măsurarea eficienței sistemului de încălzire se folosește COP (Coeficientul de performanță), care indică raportul dintre energia termică obținută și cea utilizată. De exemplu, pompa de căldură Panasonic modelul Aquarea T-Cap de la Technova are un COP maxim de 4.85 la +7 grade Celsius, ceea ce înseamnă că este mult mai eficientă spre deosebire de alte sisteme de încălzire. De menționat și că pompele de căldură Aquarea pot fi conectate la un kit solar fotovoltaic sau termic, pentru o eficiență și mai ridicată, costuri minime și protecție pentru mediul înconjurător.
Deși costurile inițiale ale acestor metode de încălzire sunt mari, investiția va fi amortizată în aproximativ doi-trei ani de la achiziție, mulțumită cheltuielilor minime lunare. Pompa de căldură Panasonic asigură un randament foarte ridicat, având capacitatea de a funcționa fără probleme la temperaturi exterioare de până la -28 grade Celsius. În plus, este silențioasă, mai ales dacă se activează funcția de reducere a zgomotului, special concepută pentru modul de noapte.
Pentru instalarea și funcționarea ireproșabilă a pompelor de căldură se pot folosi fitinguri PPR (polipropilenă). Acestea sunt la fel de importante ca țevile, având funcția de a le conecta între ele, pentru ca, la final, să asigure o conexiune sigură, etanșă și durabilă între componentele sistemului. În oferta Technova există o gamă variată de țevi și fitinguri PPR, care ajută la elaborarea unor instalații rezistente, durabile și eficiente pentru sistemul de încălzire cu pompe de căldură.
Eficiența energetică, economiile, flexibilitatea și confortul sporit sunt doar câteva dintre calitățile pe care pompele de căldură le asigură utilizatorilor. Technova este un partener de încredere care poate fi luat în considerare pentru soluțiile complete de instalații termice pe care le oferă, serviciile ireproșabile de consultanță tehnică și produsele de o calitate superioară.