Calendar ortodox pentru ziua de 27 mai 2024: Este pomenit ocrotitorul călătorilor și doctorul celor bolnavi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 mai 2024, 16:00

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 27 mai

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 27 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Rusul.

Sărbătoarea din data de 27 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Rusul, ce este considerat ocrotitorul călătorilor și doctorul celor bolnavi.

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 27 mai!

Calendar ortodox 27 mai 2024

Sărbătoare 27 mai. Sfântul Ioan Rusul este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 mai în calendarul ortodox.

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în Mica Rusie, în jurul anului 1690, iar acesta a fost crescut într-o familie în care credința era cea mai importantă, motiv pentru care acesta s-a apropiat foarte mult de Dumnezeu, îndrumat de familie. Când a avut vârsta necesară, Sfântul Ioan Rusul a fost chemat în armată, iar acesta a fost un soldat în armata lui Petru, atunci când a avut loc războiul ruso-turc.  

Atunci când avea doar 21 de ani, Sfântul Ioan Rusul împreună cu alți soldați, a fost capturat de tătari și dus în Asia Mică. În perioada în care acesta a fost capturat, turcii și-au dorit ca toți prizonierii să își schimbe credința, la cea musulmană, fie pe o cale mai ușoară, fir prin tortură. Sfântul Ioan Rusul nu și-a dorit să renunțe la creștinism, motiv pentru care a suferit nenumărate umilințe și bătăi. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ce se spune în tradiția populară despre anii bisecți: Nu este bine să te căsătorești, nici să îți schimbi locul de muncă

Deși stăpânul acestuia l-a chinuit pentru a își schimba credința, modul frumos în care acesta vorbea despre Dumnezeu l-a făcut să fie mai blând cu el și să nu îl mai silească să renunțe la creștinism. Următoarea parte a vieții sale a trăit-o ca fiind sluga stăpânului său, ocupându-se de treburile din gospodărie, dar și fiecare treabă pe care stăpânul îl punea să o facă. La sfârșitul vieții sale, Sfântul Ioan Rusul s-a îmbolnăvit, iar cum acesta a simțit că se apropie sfârșitul său, acesta a chemat un preot pentru a îl împărtăși, iar la data de 27 mai 1730,

Sfântul Ioan Rusul a trecut la cele veșnice, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 27 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Ioan Rusul, sărbătorit pe 27 mai în calendarul creștin

O, Sfinte Ioane, întru tot lăudate și de minuni făcătorule, primește această umilă rugăciune de la noi, nevrednicii tăi robi, căci către tine ca la un grabnic folositor alergăm noi, chemându-te cu evlavie: vino, Sfinte, și vezi rănile și durerile noastre.

Ia aminte la suspinele noastre, că știm, Sfinte al lui Dumnezeu că deși ai pătimit greu pentru dragostea lui Hristos, dar prin viețuirea ta ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta la viața cea veșnică cine a năzuit la ajutorul tău și ți s-a rugat cu credință nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine s-a rugat ție și nu l-ai auzit?
Minunile și ajutorul tău, Sfinte, ne-au făcut și pe noi, păcătoșii, să alergăm la ajutorul tău. Am auzit de minunea pe care ai făcut-o trimițând prin rugăciune o farfurie de mâncare din Procopie până la Mecca. Am aflat de vindecările tale minunate, de mulțimea de bolnavi care au aflat izbăvire din suferințele lor. Credem că Dumnezeu te-a proslăvit prin minuni fără de număr. Oare pe noi ne vei lăsa fără ajutor? Să nu fim noi lepădați de la dragostea ta, Sfinte, chiar dacă viețile noastre sunt pline de fărădelegi.


Aducându-ne aminte de mijlocirile tale binecuvântate, credem că tu același ești, Sfinte, astăzi ca și atunci, și că nimeni din cei ce se roagă ție nu rămâne fără ajutor. Pentru aceea și noi, fiind scârbiți și în pagube, alergăm la tine cu credință și lacrimi, îngenunchind, și ne rugăm ție, Sfinte Ioane, să te rogi pentru noi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui Ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea jertfelnică, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Roagă-L să depărteze de la noi dreapta Sa mânie, să apere orașele, satele și toată țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi.
Mijlocește, Sfinte Ioane, păstorilor noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătură, cucernicie și tărie în ispite; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, iar supușilor îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor, ca astfel, în pace și cu cucernicie, să petrecem veacul acesta, să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl Cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!