Cât costă 1 kg de cireșe în 2024, cu câteva săptămâni înainte de începerea verii. Prețurile sunt colosale

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 13 mai 2024, 13:34

Cat costa 1 kilogram de cirese

Sursa: freepik

În 2024 prețul unui kilogram a ajuns să coste foarte mult, iar oamenii sunt de-a dreptul uimiți. Iată cât trebuie să scoată o persoană din buzunar dacă își dorește să cumpere un kilogram de cireșe.

Cu toate că în momentul actual sezonul cireșelor nu a venit, în câteva orașe din România oamenii au început deja să le pună în vânzare.

Cu toate că sunt benefice pentru organism, iar majoritatea oamenilor le adoră gustul, prețul lor a ajuns să fie unul enorm de mare, iar unii nu se îndură să își cumpere.

Citește și: Cât costă un kilogram de cireșe în Piața Obor! Prețurile au scăzut dramatic față de lunile trecute

Cât a ajuns să coste 1kg de cireșe în mai 2024

De exemplu, în piețele din Constanța un kilogram de cireșe costă enorm de mult. Se pare că oamenii au ajuns să îl compare cu un gram de aur, ceea ce este șocant, deoarece mulți nu fac față.

Se pare că odată cu aceste scumpiri, mulți oameni aleg să își țină banii în buzunar și să nu se mai răsfețe cu cireșele pe care în urmă cu câțiva ani și le permiteau fără probleme.

Chiar în luna martie a acestui an, cireșele din Constanța au ajuns la o sumă incredibil de mare. Mai exact, persoanele care își doreau să cumpere 1 kilogram de fructe erau nevoită să scoată din buzunare 250 de lei.

„Ne mulțumim cu privitul, înghițim în sec și mergem mai departe ”, a declarat un constănțean, potrivit replicaonline.ro.

Citește și: Rugăciune pentru Săptămâna Mare: Aduce sănătate şi noroc în viață

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce prețuri sunt în piață versus supermarket

Prețurile din supermarketuri au ajuns să fie mai scăzute decât cele din piețe. Mai mult de atât, cine își dorește să achiziționeze fructe sau legume din piață trebuie să scoată din buzunar 15-20 de lei, în timp ce o persoană care își va cumpăra direct dintr-un magazin va plăti doar 9 lei.

Prețurile au crescut enorm de mult în piețe, iar oamenii nu își mai permit nici să se bucure de câteva fructe cumpărate din piață.

Se pare că cei care vând gustoasele fructe au ca scuză importul produselor și costurile ridicate de transport. Pe lângă aceste detalii, personalul calificat nu este într-un număr mare, motiv pentru care capacitatea de producție a comercianților are un număr limitat.

O studentă din Iași a mărturisit că în cea mai mare parte a timpului preferă să achiziționeze legume de la supermarket, iar unul dintre aceste motive este că îi place să își aleagă legumele de una singură.

„Recunosc că în cea mai mare parte a timpului îmi cumpăr legume de la supermarketuri. Sunt la tot pasul şi îmi place să îmi aleg legumele singură. Uneori îmi fac cumpărăturile prin aplicaţiile de delivery, dacă vreau să-mi cumpăr mai multe produse şi nu le pot aduce acasă singură. Cu toate acestea, din când în când merg şi la piaţă, atunci când vreau să-mi fac o salată proaspătă din legume româneşti”, a declarat o tânără studentă, conform ziaruldeiasi.

Nutriționista Ana Szabadszalsi a vorbit despre importul alimentelor, subliniind faptul că acestea parcurg mii de kilometri, iar un aliment care este cules cu mult timp înainte de a fi gata de consumat își va pierde nutrienții.

„Să ne gândim la traseul unui aliment. Un aliment care vine din Turcia, Grecia, Israel sau Africa de Sud parcurge mii de kilometri. Acel aliment este cules într-o formă destul de necoaptă, astfel încât să nu ajungă la noi ofilit. Este dat cu tot felul de substanţe tocmai pentru a rezista, pentru a fi proaspăt când ajunge la noi în magazin şi e marketat că fiind un produs premium. Cu cât un aliment este cules mult înainte de a fi gata pentru a fi consumat, deci necopt practic, cu atât el îşi pierde din nutrienţi”, a explicat Ana Szabadszalasi, nutriţionist.