Cum poți să încurajezi, ca manager, creativitatea și curiozitatea naturală a copiilor dintr-o unitate de învățământ? 3 argumente inspirate de o învățare cu ajutorul tablelor magnetice și prin metoda Montessori

Autor: Diana Tilă

Educația unui copil este unul dintre cele mai importante obiective pentru părinți și cadrele didactice. „Early years” sau primii ani din viața unui copil sunt cei care conferă un fundament în ceea ce privește dezvoltarea naturală a copilului prin autodescoperire, cercetare, învățare şi prin împărtășirea unor cunoștințe utile și plăcute. Pornind în acest sens, binecunoscuta metodă „Montessori” (botezată după numele primului medic de sex feminin din Italia secolului XX, Maria Montessori; una dintre cele mai influente educatoare ale tuturor timpurilor) se pliază temeiurilor atât de căutate de foarte mulți părinți dornici de a-și încuraja copilul să aibă încredere în propriile forțe și să înflorească în sânul unei comunități de copiii care îi împărtășesc visurile. În plus, pentru un centru educațional privat, jocurile și activitățile de echipă reprezintă puncte de plecare creionate într-un profil al unui viitor adult fericit, independent, pregătit cerințelor fervente de specialiști calificați ale pieței muncii din țară sau de peste hotare. Așadar, consideră dotarea spațiilor de clasă cu echipamente, jocuri și accesorii îndreptate acestui tip de educație holistică.

Dincolo de viitoarele aprecieri ale părinților, bunăstarea micuțelor genii ale lumii de mâine ar trebui plasată pe o primă poziție, asemănată unei tranzacții de succes cu un partner de business aclamat, iar următoarele argumente aduse în favoarea cumpărării unei table magnetice pentru grădinița manageriată de tine, sunt mai mult decât perfecte!

Descoperă cele 3 argumente pedagogice aduse în favoarea achiziției unei table magnetice pentru o unitate de învățământ:

1. Învățarea alfabetului prin jocuri

O tablă magnetică este foarte utilă în ceea ce privește autoeducarea unui preșcolar și elev din clasele primare. Ea transcende statutul de planșă goală, de „tabula rasa”, și poate deveni un mijloc dinamic de instruire tactilă. Copiii pot învăța literele alfabetului prin plasarea lor pe suprafața tablei pentru a forma cuvinte și scurte propoziții, expresii sau numele lor. Dincolo de utilitatea acestui exercițiu distractiv, ei își vor putea dezvolta abilitățile cognitive, coordonarea „hand-eye” și afla despre conștientizarea spațială (marginile tablei magnetice reprezentând limitele fizice, iar literele de plastic magnetice niște mijloace de depășire și pătrundere în acest univers ferecat).

2. Nutresc creativitatea și stima de sine

Pentru un copil talentat, pasionat de desenat și storytelling, niște table magnetice sunt mai mult decât oportune: în comparație cu tradiționalele blocuri de desen, ele se adresează experimentelor spontane și inventive ale copiilor, încurajându-i să experimenteze cu forme, figurine, litere, abțibilduri magnetice colorate fără teama comiterii unei greșeli; iar, cei de la gooffice.ro au pregătite în catalogul online mai multe variante premium sau basic utile activităților didactice, dar și celor de birou. Avantajele unor table și accesorii magnetice țin de nelimitatele opțiuni de aranjare a basmelor sau scenelor imaginate de copii, asemănătoare unor piese de puzzle pregătite pentru joc și învățare, care îi vor ajuta să-și dezvolte niște skilluri de gândire și de autonomie de la o vârstă fragedă.

3. Un mapamond deschis explorării prin imaginație

Geografia poate fi predată copiilor, indiferent de vârsta acestora, prin abordări centrate pe o gândire liberă și lipsită de judecăți neavenite. Continentele pot fi identificate de micii învățăcei pe hartă prin alipirea de suporturi speciale pe tabla magnetică, cărora li se pot adăuga și puzzle-uri cu diferite țări și forme de relief. Astfel, această materie scorțoasă poate fi simplificată preșcolarilor mulțumită magiei explorării țărilor, continentelor, formelor de relief, capitalelor și celor 7 Minuni ale Lumii prin puterea imaginației; lucru binevenit, care le va deschide apetitul pentru aprofundarea unor concepte de diversitate culturală, globalism, tradiții și turism pe mai departe (la job, facultate, întâlniri și ședințe de afaceri ş.a.).

În consecință, creativitatea și curiozitatea în educație sunt esențiale pentru dezvoltarea unor copiii fericiți, dornici de a asimila cunoștințe prin puterea jocului. Decizia de implementare, pe deoparte, a metodei Montessori și folosirea tablelor magnetice în activitățile educative este benefică atât pentru micii școlari, părinții lor, cât și pentru personalul și directorul instituției de învățământ datorită unor rezultate eficiente ce țin de abilitățile cognitive, creativitatea și încrederea în sine a copiilor. Astfel, o simplă tablă magnetică poate deveni un instrument inovator pentru o învățare cât mai interactivă pentru cei mici, dezvoltată pe premisa încurajării abilităților de gândire critică și explorare a lumii într-un mod captivant și educativ. Toate, mulțumită unor intervenții manageriale axate pe rezultate și performanță concretizată pas cu pas în timp.