De ce trebuie să dăm ceapă verde şi usturoi de pomană în Sâmbăta Morților? Când pică Moșii de Vară în anul 2024

Autor: Bianca Vidoi

De ce trebuie să dăm ceapă verde şi usturoi de pomană în Sâmbăta Morților

Sursa: Unsplash

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților, așa cum este cunoscută ziua în popor, este celebrată anul acesta la data de 22 iunie 2024, înainte cu o zi de Rusalii.

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților, reprezintă o zi specială pentru credincioși, în care aceștia merg la mormintele celor trecuți la cele veșnice pentru a îi comemora. Cu această ocazie, apropiații persoanelor decedate merg la biserică alături de diferite pachete pe care le împart pentru sufletelor trecute la cele sfinte.

Iată de ce este important să dăm ceapă verde și usturoi de pomană în Sâmbăta Morților 

Moșii de Vară sunt celebrați anul acesta la data de 22 iunie 2024, cu o zi înainte de Rusalii, iar cu această ocazie, membrii familiei celor decedați, dar și apropiații, merg la biserică pentru a împărți diferite alimente. Este indicat ca în aceste pachete să fie diferite preparate sau alimente ce le plăceau persoanelor trecute la cele veșnice.

Aceste alimente trebuie să fie însoțite sau puse în diferite vase, precum pahare, farfurii, castroane sau căni, alături de tacâmuri.

În unele zone este obișnuit ca aceste preparate să fie oferite calde, deoarece se crede că mirosul mâncării îi satură pe cei trecuți la viața veșnică, motiv pentru care acest pachet mai este denumit și aburel. În tradiția românească, în aceste pachete pentru Moșii de Vară este indicat să punem și ceapă verde sau usturoi, astfel încât în grădinile gospodarilor să rodească tot ce au semănat, potrivit condoleante.ro.

Citește și: Moșii de vară 2023: Câte farfurii se împart de Sâmbăta Morților?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În pachetele realizate de apropiații persoanelor decedate trebuie să existe și câteva cireșe, ce sunt adesea prinse împreună. Acest pachet o să fie oferit alături de o lumânare aprinsă, ce va lumina calea sufletelor trecute la cele sfinte. Coliva nu trebuie să lipsească din acest pachet, alături de puțin vin, însă în funcție de regiunea României, aceste alimente pot varia, oferindu-se orez cu lapte și nuci sau covașă. 

De ce este important ca în noaptea Moșilor de Vară să dormim în propria casă?

Moșii de Vară sunt urmați de o altă sărbătoare importantă, Rusaliile, iar pentru aceste două prăznuiri, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri care să îi ferească de rele și să le aducă fericire, sănătate și liniște. În noaptea de 22 iunie 2024 este important ca oamenii să stea departe de drumurile ce se află la răscruce sau locurile nepopulate, deoarece pe acolo trec duhurile rele.

De altfel, este indicat ca oamenii să doarmă în propria gospodărie pentru a nu avea nici un fel de probleme.

Gospodinele nu au voie în această zi să tricoteze sau să toarcă, deoarece se crede că astfel colacii dați de pomană nu vor ajunge la cei pomeniți. În ziua în care sunt pomeniți Moșii de Vară, mormintele trebuie să fie curățate și împodobite cu flori de tei și cu frunze de nuc. O tradiție din popor aduce în atenția credincioșilor că femeile ce dau de pomană nu îmbătrânesc repede. 

Nu este indicat ca gospodarii să ducă gunoiul, să măture sau să spele, deoarece toate impuritățile o să ajungă în bucatele celor trecuți la cele sfinte și astfel se vor mânia spiritele acestora. Femeile nu trebuie să muncească în ziua în care sunt prăznuiți Moșii de Vară, deoarece se crede că cele ce nu vor ține cont vor avea parte de mâini amorțite, potrivit adevarul.ro.