Vremea se menține rece pentru această perioadă calendaristică, iar în unele zone ale României fenomenele meteorologice devin din ce în ce mai capricioase, conform avertizării transmise de ANM.
18 județe din România se află sub Cod galben de vreme rea
Județele vizate de Codul galben sunt: Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Sibiu, Harghita, Covasna, Brașov, nordul județelor Dâmbovița, Argeș și Vâlcea, sudul județelor Alba și Hunedoara, nordul județului Gorj, precum și județele Timiș, Caraș-Severin și nordul județului Mehedinți.
Pe parcursul acestei perioade, în regiunile Banat, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona Carpaților Meridionali se așteaptă intensificări ale vântului, cu viteze cuprinse între 55 și 65 km/h. În județul Caraș-Severin, rafalele de vânt vor fi mai puternice, întrucât vor ajunge la 70-85 km/h.
Citește și: Alertă meteo emisă de ANM: Cod portocaliu și galben de vijelii în nouă județe
Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi resimțite și în restul țării, unde vitezele vor atinge în general 40-50 km/h. Deși Bucureștiul nu se află sub incidența Codului galben, meteorologii anunță că vremea va rămâne rece. Cerul va fi temporar noros, iar în prima parte a zilei sunt posibile ploi slabe. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze de 35-40 km/h.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cum va fi vremea în săptămânile următoare
Pentru perioada 20-27 mai, meteorologii estimează că temperatura medie a aerului va fi în conformitate cu valorile normale pentru această perioadă la nivel național. Cantitățile de precipitații vor fi mai mari decât cele obișnuite în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, în timp ce în restul teritoriului, precipitațiile vor fi în general apropiate de mediile multianuale.
În săptămâna 27 mai- 3 iunie, se preconizează că temperatura medie a aerului va rămâne, în general, apropiată de normele climatologice pentru toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi în mare parte conforme cu valorile normale pentru această perioadă, deși în estul și sudul țării acestea ar putea fi ușor deficitare.
Pentru intervalul 3- 10 iunie, valorile medii ale temperaturii se vor situa ușor peste normele climatologice specifice perioadei, la nivelul întregii țări. În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a teritoriului.