Semnificația numelui Constantin. Care este originea lui și ce înseamnă de fapt

Autor: Bianca Vidoi

Semnificația numelui Constantin

Sursa: doxologia.ro

La data de 21 mai 2024 sunt prăznuiți Sfinții Împărați Constantin și Elena, zi în care persoanele ce poartă aceste nume își celebrează onomastica.

Majoritatea românilor din țară au ca și prenume numele unui sfânt sau un derivat al acestuia, iar la data de 21 mai 2024, își sărbătoresc onomastica românii ce poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena. În România sunt peste 1,8 milioane de persoane ce poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena sau derivate ale acestora. Iată ce semnificație are numele Constantin.

Semnificația și originea numelui Constantin

Numele Constantin este de origine latină, de la Constantinus, un derivat al numelui Constans, ce adesea este folosit pentru a descrie o persoană stabilă, fermă și serioasă. Numele Constantin a început să fie tot mai folosit de către persoane pentru a își denumi copiii datorită Sfântului Împărat Constantin, cel ce a instituit creștinismul ca religie oficială în Imperiul Roman.

Sfântul Împărat Constantin a fost cel ce a reușit să facă creștinismul o religie aprobată în Imperiul Roman, dar și cel ce a mutat capitala acestuia în Constantinopol, oraș în care bărbatul, alături de

mama sa, Sfânta Elena, au construit mai multe biserici și au decis ca ziua de duminică să fie una liberă pentru locuitorii cetății. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce fel de oameni sunt cei care poartă numele Constantin

Constantin este cel mai întâlnit nume bărbătesc celebrat la data de 21 mai 2024, fiind purtat de 495.656 de persoane din România, arată ultimele date oferite de Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. Se crede că persoanele ce poartă numele Constantin, dar și alte derivate ale acestuia, sunt adesea perfecționiste și într-o continuă dezvoltare.

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023: Sărbătoare mare, azi 21 mai! Tradiții, superstiții și obiceiuri pentru această zi sfântă

Aceste persoane își doresc să ajungă acolo unde își propun, oricât de multe obstacole le-ar sta în cale. Nimic nu îi poate opri din a își îndeplini visele, iar fiecare obstacol ce apare reprezintă o nouă oportunitate pentru ei, deoarece schimbările adesea le aduc beneficii acestor oameni.

Persoanele ce poartă numele Constantin sau diferite derivate ale acestuia se adaptează foarte ușor la schimbările ce au loc în jurul lor și deși cariera este pe primul loc, aceștia nu uită niciodată să își hrănească și dorința de a călători.

Derivate de la numele Constantin

Statisticile realizate de către Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date arată că peste 1,8 milioane de români își celebrează onomastica la data de 21 mai 2024, dintre care 640.518

sunt bărbaţi. Numele Constantin este cel mai des întâlnit la bărbați, fiind purtat de 495.656 de persoane, urmat de numele Costel, ce este purtat de 80.037 de bărbați.

Un alt nume folosit în România este și Costică, pe care îl poartă 33.386 de români, dar și Costin, nume purtat de 20.002 de bărbaţi. Alte nume derivate de la Constantin sunt și Costinel, Costi și Costeluș, ce își celebrează onomastica la data de 21 mai 2024, atunci când sunt pomeniți Sfinții Împărați Constantin și Elena, potrivit ziarulunirea.ro.