Ciclonul care afectează România: Meteorologii ANM au emis un cod galben de instabilitate atmosferică și cantități însemnate de apă. Care sunt zonele vizate și de când intră în vigoare codul

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 mai 2024, 11:01

Meteorologii ANM au emis două coduri galbene de instabilitate atmosferică

Sursa: pixabay.com

Ciclonul care a făcut ravagii în Europa a ajuns și în România. Meteorologii ANM au emis un cod galben de instabilitate atmosferică.

Meteorologii ANM au emis două coduri galbene de instabilitate atmosferică și cantități însemnate de apă. Ciclonul care a făcut ravagii în Europa zilele trecute a pătruns și în România, dar acesta nu mai are aceiași forță cu care a lovit alte țări europene.

Primul cod galben de instabilitate atmosferică lansat de ANM până marți

Ciclonul care a pus în alertă autoritățile din Europa, aceste zile, a pătruns și în România, iar meteorologii ANM au emis un două coduri galbene de instabilitate atmosferică și cantități însemnate de apă.

Acest fenomen se extinde treptat și va cuprinde jumătate din România.

Primul cod a intrat în vigoare luni de la ora 16:00 și se va menține până marți la ora 10:00 și va conține:

Instabilitatea atmosferică care se va accentua treptat în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și sudul Crișanei, unde se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (viteze de 50...70 km/h), averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Al doilea cod galben valabil până miercuri

De asemenea, meteorologii au mai emis și marți dimineață un cod galben de instabilitate atmosferică și precipitații însemnate cantitativ.

În Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

De menționat este faptul că manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Meteorologii ANM anunță valuri de călduri și fenomene extreme în următoarele 4 săptămâni: Prognoza meteo pentru 21 mai- 17 iunie 2024

Ciclonul a făcut ravagii în Europa

Coduri de vreme severă au fost lansate în mai multe zone ale Europei.

Ministerul de Interne al Franței a făcut apel la populația din zonele de risc să fie cât se poate de vigilentă în perioada următoare.

Localnicii mărturisesc să deși știau că prognoza meteo anunță precipitații abundente, amploarea dezastrului i-a luat prin surprindere.

În Germania, aceleași imagini cu mașini plutind pe apă, străzi și case inundate. Furtunile au adus și grindină într-o cantitate atât de mare încât pentru câteva ore părea că a nins. Meteorologii germani se așteaptă la cantități record de precipitații.

Pe lângă Franța și Germania, au mai fost emise coduri de vreme rea în alte 17 țări europene.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi și descărcări electrice: Prognoza meteo pentru ziua de marți, 21 mai 2024

Din păcate, potrivit specialiștilor, nici un continent nu se încălzește la fel de repede cum se întâmplă în Europa. În anul 2023 aceste efecte au fost simțite aproape peste tot, iar în anul 2022, peste 70.000 de oameni au decedat din cauza căldurii în Europa. Unul dintre principalele motive ar fi apropierea Europei de Arctica, unde temperaturile cresc, de asemenea, rapid. În perioada următoare meteorologii anunță că Europa va fi invadată căldură, inundații și secete.