Anul 2024 este un an electoral important pentru români, iar acesta va începe la data de 9 iunie, atunci când românii vor pune ștampila de vot pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Iată care este ghidul publicat de Ministerul Afacerilor Externe pentru românii din diaspora ce își doresc să voteze la alegerile pentru Parlamentul European.
Alegerile pentru Parlamentul European au loc pe 9 iunie 2024
La data de 9 iunie 2024, românii vor vota a alegerile pentru Parlamentul European, dar și pentru alegerile locale. Acesta este motivul pentru care fiecare român ce va merge la vot va primi cinci buletine de vot, unul pentru Parlamentul European, unul pentru alegerea primarului și altul pentru șeful de Consiliu Județean, alături de unul pentru Consiliul Local și altul pentru Consiliul Județean.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
"Un buletin de vot pentru alegerile europarlamentare arata cam așa. Pe contra-pagina este o legendă cu fiecare competitor politic. Este un buletin de vot nu foarte stufos. Acestea sunt buletinele de vot pentru alegerea primarului. Cuprinde în general aceleași lucruri, legenda si competitorii electorali. La fel, este un buletin de vot care are numai opt pagini. Avem, de asemenea pentru Consiliul municipal, este un buletin și mai mic. Așa o să arate pentru majoritatea unităților teritorial administrative din țară", a declarat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, potrivit observatornews.ro.
Cum pot să voteze românii din diaspora la alegerile pentru Parlamentul European
Românii ce se află în diaspora pot vota la una dintre cele 915 secții de votare puse la dispoziție, în intervalul orar 07:00- 22:00, astfel încât să aleagă cei 33 de eurodeputați în Parlamentul European.
. În cazul în care românii ajung la ora 22:00 la secția de votare sau sunt la coadă după această oră, aceștia au dreptul să voteze până la ora locală 23.59. Persoanele ce se află în străinătate în momentul în care au loc alegerile europarlamentare, dar și cele ce au domiciliul sau reședința în afara țării, pot să voteze dacă aceștia au asupra lor un document de identitate românesc valabil la data de 9 iunie 2024.Pentru a avea drept de votare în străinătate, românii trebuie să aibă vârsta de 18 ani împlinită până la data de 9 iunie 2024, atunci când se votează și să dețină un act de identitate valabil emis de statul român, dar și cetățenii ce au drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene, care s-au înscris în listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European, potrivit mae.ro.
Astfel, românii pot demonstra că sunt cetăți români dacă aduc la secția de votare:
- cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Iată care este lista celor 915 secții de votare din străinătate, un număr dublu față de secțiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019.