Ce drepturi are o îngrijitoare din Italia, dacă persoana asistată decedează. Ce trebuie să știe badantele despre contractul de muncă

Autor: Silvia Cirstea

Imagine cu scop ilustrativ 

Sursa: Unsplash

Iată ce drepturi are o îngrijitoare din Italia, dacă persoana asistată decedează. Vezi mai jos ce trebuie să știe badantele despre contractul de muncă!

Pentru multe familii din Italia, angajarea unei badante pentru a se ocupa de un membru în vârstă este de cele mai multe ori o necesitate. Tocmai de aceea, multe românce au părăsit țara natală pentru a munci în acest domeniu peste hotare. Cu toate acestea, foarte puține dintre acestea știu care sunt drepturile unei îngrijitoare din Italia, în cazul în care persoana asistată decedează. Vezi mai jos ce trebuie să știe badantele despre contractul de muncă!

Ce drepturi are o îngrijitoare din Italia, dacă persoana asistată decedează

În Italia, angajarea unei badante pentru a se ocupa de un membru în vârstă a devenit de ani buni o necesitate. Astfel, o mulțime de femei, printre care și multe românce, își câștigă existența din îngrijirea persoanelor vârstnice sau cu probleme de sănătate. Cu toate acestea, foarte puține dintre acestea știu care sunt drepturile lor în cazul în care persoana asistată se stinge din viață.

Ei bine, potrivit Money.it, moartea persoanei asistate nu încheie automat contractul de muncă cu îngrijitoarea. Acesta ar putea fi încheiat doar dacă părțile implicate manifestă explicit această intenție printr-un act în formă scrisă.

De exemplu, o scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau o notificare directă și personală, contrasemnată de ambele părți. Astfel, acest act de licențiere formalizează sfârșitul relației de muncă și stabilește termenii în care ambii angajați își îndeplinesc ultimele obligații contractuale, inclusiv plata salariilor neplătite, a compensațiilor pentru concediu neutilizat și a altor beneficii aferente.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De precizat este faptul că după decesul persoanei asistate, responsabilitățile revin moștenitorilor. Mai exact, aceștia preiau toate responsabilitățile și obligațiile financiare ale persoanei decedate.

În cazul neglijării acestor obligații, badanta are dreptul să acționeze în instanță pentru a revendica ce îi este datorat.

Citește și: Românii beneficiază de zece zile de concediu în plus! În ce situații pot primi angajații liberele suplimentare

Badantele au dreptul de a locui în casa asistatului, după decesul acestuia

În cazul decesului persoanei asistate, respectarea perioadei de preaviz este obligatorie și este calculată în funcție de orele săptămânale lucrate și de vechimea în serviciu.

De asemenea, badantele care conviețuiau cu persoana asistată au dreptul să rămână în locuință pe durata perioadei de preaviz, însă trebuie să părăsească proprietatea odată ce preavizul a expirat.

Potrivit Contractului Colectiv Național pentru lucrătorii casnici, pentru îngrijitoarele cu vechime în serviciu de până la 5 ani, preavizul este de 15 zile, în timp ce pentru îngrijitoarele cu vechime în serviciu de peste 5 ani de muncă la același angajator, preavizul este de 30 de zile.

Un alt drept pe care badantele îl au, după moartea asistatului, are legătură cu primirea salariului și a altor drepturi economice. Astfel, moștenitorii sunt responsabili pentru plata ultimului salariu, precum și pentru alte beneficii compensatorii și zile de concediu neutilizate.