Profesorii și elevii zi liberă pe data de 5 iunie: Liderul sindical Marius Nistor „Este în premieră la nivel național”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 28 mai 2024, 12:56

Pe data de 5 iunie elevii și profesorii vor avea o zi liberă.

Sursa: pexels.com

Pe data de 5 iunie elevii și profesorii vor avea o zi liberă. Ce se sărbătorește în această zi?

Profesorii și elevii din România vor avea o zi liberă pe 5 iunie 2024. Această zi liberă a fost instituită prin noul contract colectiv de muncă pentru sectorul educației, în urma grevei generale a profesorilor din 2023.

Pe 5 iunie elevii și profesorii vor avea o zi liberă

Pe 5 iunie 2024, profesorii și elevii din România se vor bucura de o zi liberă în premieră națională, marcând Ziua Învățătorului.

Aceasta zi liberă a fost instituită prin noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, semnat pentru a încheia greva generală din Educație. Contractul, intrat în vigoare pe 6 iulie 2023, stipulează că ziua de 5 iunie nu trebuie recuperată, oferindu-le astfel cadrelor didactice și elevilor o pauză binemeritată în apropierea finalului de an școlar.

Ziua Învățătorului, sărbătorită pe 5 iunie, coincide cu data nașterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului românesc modern.

Instituită prin Legea nr. 289/2007, această zi reprezintă un omagiu adus celor care contribuie la educația tinerelor generații. Până în acest an, doar Inspectoratul Școlar al Municipiului București recunoștea ziua de 5 iunie ca fiind liberă, restul unităților desfășurând activități specifice, fără predare. Decizia de a declara ziua liberă la nivel național a fost confirmată de Marius Nistor, liderul sindical al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, care a subliniat importanța acestui moment pentru România TV: „Este în premieră la nivel național.
În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”.

Citește și: Când începe vacanța de vară 2024 pentru elevii din clasa a VIII-a. Structura anului școlar

Această zi liberă este doar una dintre cele 17 noutăți prevăzute în noul contract colectiv de muncă pentru angajații din învățământ. Acesta include și alte zile libere suplimentare, care nu necesită recuperare. Zilele libere acordate profesorilor, conform Codului Muncii, sunt aceleași ca pentru alți angajați din sectorul bugetar, dar contractul colectiv de muncă din învățământ adaugă și alte beneficii specifice acestei profesii.

Contextul acestei decizii este strâns legat de greva profesorilor din anul 2023.

Pe 5 iunie 2023, profesorii erau în grevă și ziua era liberă prin Codul Muncii deoarece era a doua zi de Rusalii. În acel moment, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au trimis adrese către școli pentru a asigura angajații că vor beneficia de zilele libere plătite, chiar dacă erau în grevă, fără a fi necesară notificarea de ieșire din grevă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Când intră elevii în vacanța de vară 2024?

Anul școlar 2023-2024 se apropie de final, cu doar patru săptămâni rămase până la vacanța de vară. Elevii de clasa a XII-a vor termina anul școlar pe 7 iunie, cei de clasa a VIII-a pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. Structura anului școlar a fost împărțită în cinci module separate de vacanțe, o modificare introdusă în anul școlar precedent și păstrată pentru 2023-2024. Anul școlar a început pe 11 septembrie 2023 și se va încheia pe 21 iunie 2024, marcând astfel o durată de 36 de săptămâni de cursuri.

În plus față de ziua liberă de 5 iunie, profesorii și elevii se vor bucura și de ziua liberă de 5 octombrie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Educației. Conform ordinului privind structura anului școlar și contractului colectiv de muncă, în această zi nu se organizează cursuri. Aceasta măsură reflectă angajamentul continuu de a recunoaște și celebra importanța educației și a celor care o susțin.

Pentru proprietarii de hoteluri, vacanța de vară va aduce provocări, având în vedere că sezonul estival va fi mai scurt din cauza vacanțelor mai scurte ale elevilor. Anul școlar 2024-2025 va începe pe 9 septembrie, cu 36 de săptămâni de cursuri. Această schimbare, inițiată de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, urmărește să crească durata cursurilor, aliniind România la standardele europene.

Citește și: Rolul Profesorilor în Sistemul Educațional din România: Provocări și Necesitatea de Sprijin

Astfel, instituirea zilei de 5 iunie ca zi liberă națională pentru elevi și profesori este un pas semnificativ în recunoașterea eforturilor cadrelor didactice și în consolidarea unui sistem educațional care valorizează dezvoltarea personală și profesională a tuturor participanților. Această decizie, împreună cu alte beneficii introduse prin noul contract colectiv de muncă, subliniază angajamentul continuu de a îmbunătăți condițiile de muncă ale profesorilor și de a crea un mediu educațional mai echitabil.