Anumiți angajați vor avea parte de mai multe zile de concedii în 2024: Noul proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaților

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 iun 2024, 18:13

Anumiți angajați români vor avea parte în 2024 de mai multe zile de concediu

Sursa: pexels.com

Anumiți angajați români vor avea parte în 2024 de mai multe zile de concediu, potrivit unei legi aprobate de Camera Deputaților.

Începând cu 2024, anumiți angajați din România vor beneficia de mai multe zile de concediu, grație unui nou proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Această lege, care extinde concediul paternal și oferă protecții suplimentare taților, urmărește să asigure un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată. Proiectul transpune dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158, aducând schimbări semnificative în drepturile părinților salariați.

Românii care vor beneficia de mai multe zile de concediu

Începând cu 2024, anumiți angajați din România vor beneficia de mai multe zile de concediu, ca urmare a adoptării unui nou proiect de lege de către Camera Deputaților. Marți, deputații au votat în majoritate pentru aprobarea OUG nr. 117/2022, care modifică și completează Legea concediului paternal nr. 210/1999, aducând schimbări semnificative în ceea ce privește drepturile taților salariați.

Proiectul de lege, care urmărește aprobarea OUG nr. 117/2022, transpune dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019.

Această directivă are ca scop echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și abrogă Directiva 2010/18/UE a Consiliului.

Conform noului act normativ, concediul paternal va fi acordat tuturor taților care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă încheiat conform legii. Astfel, se elimină prevederile anterioare care condiționau acordarea concediului paternal de calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Mai mult, legea introduce o prevedere prin care se asimilează salariaților și alte categorii de persoane, cum ar fi cele cu contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, funcții de demnitate publică și contracte de management și de administrare, încheiate conform conform Legii nr. 95/2006. 

Citește și: Anumiți pensionari ar putea rămâne cu bani în plus la pensie: Începând cu data de 1 septembrie plafonul pentru impozitarea pensiilor ar putea fi ajustat

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce alte schimbări importante vor mai fi în acest proiect

O altă schimbare importantă adusă de acest proiect de lege este extinderea duratei actuale a concediului paternal de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare. Această măsură oferă taților mai mult timp pentru a petrece alături de nou-născuți și pentru a sprijini mamele în perioada postnatală.

În plus, reglementările actuale privind interdicția de concediere a salariatului pe perioada efectuării concediului paternal au fost completate, asigurându-se astfel o protecție mai mare a drepturilor taților.

De asemenea, au fost introduse reglementări privind sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării prevederilor legislației naționale care transpun directiva europeană.

Citește și: Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații români

Adoptarea acestui proiect de lege reprezintă un pas important în direcția susținerii echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților, oferindu-le taților mai multe zile de concediu paternal și protecție împotriva concedierii în această perioadă.

Noile măsuri vor contribui la crearea unui mediu de muncă mai incluziv și la îmbunătățirea calității vieții pentru familiile din România.