Nu se va impozita darul de nuntă! Anunț de ultimă oră venit de la ANAF

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 04 iun 2024, 12:02

Nu se va impozita darul de nuntă! Anunț de ultimă oră venit de la ANAF

Sursa: pexels.com

ANAF nu impozitează darul de nuntă/botez. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă publicat luni dimineața.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a clarificat luni, 3 iunie, faptul că darurile primite cu ocazia nunților sau botezurilor nu sunt supuse impozitării. Acest anunț vine în urma unor zvonuri răspândite pe rețelele sociale, care susțineau că statul ar putea percepe o parte din banii din plicurile oferite la astfel de evenimente.

ANAf nu va impozita darul de nuntă

Discuțiile despre impozitarea darurilor de nuntă și botez au apărut în contextul în care, începând cu 1 iulie, cota de impozitare pentru veniturile nedeclarate a crescut de la 16% la 70%.

Pe rețelele sociale, au circulat informații eronate potrivit cărora 7 lei din 10 primiți ca dar de nuntă sau botez ar urma să fie preluați de stat, dacă aceste sume nu sunt declarate oficial.

ANAF a intervenit pentru a clarifica aceste aspecte și a subliniat faptul că darurile oferite cu ocazia nunților sau botezurilor nu sunt considerate venituri impozabile. Astfel, acestea nu trebuie declarate și nu se taxează.

Instituția fiscală a detaliat, de asemenea, categoriile de venituri care sunt supuse impozitării, printre acestea numărându-se veniturile din salarii, activități independente, chirii, investiții, jocuri de noroc și transferuri de proprietate.

Citește și: ANAF a anunțat noile modificări care vor intra în vigoare de la 1 iulie: Apar impozite de 70% pentru unele averi

Ce scrie în comunicatul de presă

ANAF a transmis vestea printr-un comunicat de presă pe site-ul oficial

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație.

Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile.

Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri neidentificate, astfel cum sunt prevăzute la art.

61 și 62.

În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/ de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării,” scrie în comunicatul de presă.