Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat primul deces cauzat de o nouă tulpină de gripă aviară, H5N2, în Mexic. Acesta este primul caz uman confirmat de laborator cu virusul gripal A(H5N2), marcând un moment îngrijorător în evoluția bolii. Victima, un bărbat de 59 de ani, a decedat pe 24 aprilie într-un institut de specialitate din capitala mexicană, la câteva ore după ce a fost spitalizat.
Prima victimă a noii tulpini de gripă aviară
Ministerul Sănătății din Mexic a precizat că pacientul a prezentat simptome severe, inclusiv febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și o stare generală de rău încă din 17 aprilie.
OMS a fost sesizată despre acest caz pe 23 mai și a subliniat că persoana decedată nu a avut contact cunoscut cu păsări de curte sau alte animale, dar avea deja multiple probleme de sănătate.
În paralel, în Statele Unite, au fost raportate cazuri de gripă aviară legate de tulpina H5N1, diferită de H5N2. Primul caz uman din lume infectat prin intermediul unei vaci a fost raportat în Texas, la începutul lunii aprilie. Alte două cazuri au fost înregistrate recent în Michigan, unul dintre pacienți fiind un angajat al unei ferme care a intrat în contact cu lapte infectat.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
O altă tulpină a gripei a apărut în Statele Unite
Reprezentanții Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite au subliniat importanța evitării răspândirii virusului printre angajații din ferme.
Situația actuală subliniază necesitatea unei vigilențe sporite și a unor măsuri stricte de biosecuritate pentru a preveni răspândirea virusului.
Apariția cazurilor umane de gripă aviară, atât de la tulpina H5N2 în Mexic, cât și de la tulpina H5N1 în Statele Unite, reprezintă o provocare semnificativă pentru autoritățile sanitare la nivel global.OMS și CDC continuă să monitorizeze situația îndeaproape, îndemnând la precauții sporite și la raportarea promptă a oricăror noi cazuri de infectare. În contextul acestei noi amenințări, colaborarea internațională și schimbul rapid de informații sunt esențiale pentru a preveni o potențială pandemie și pentru a proteja sănătatea publică globală.