O bacterie rară „mâncătoare de carne” se răspândește rapid în Japonia, provocând decese în doar 48 de ore. Numărul cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) a atins un record, depășind cifrele din anii anteriori. Reducerea restricțiilor pandemice este considerată un factor major în această creștere alarmantă.
Bacteria rară „mâncătoare de carne” se răspândește rapid în Japonia
O boală provocată de o bacterie „mâncătoare de carne”, care poate ucide oamenii în 48 de ore, se răspândește în Japonia, după reducerea restricțiilor pandemice de Covid-19, conform Bloomberg.
Potrivit bloomberg.com, boala are o rată de mortalitate de până la 30%. În primele luni ale anului, 77 de oameni au murit după ce s-au infectat cu această bacterie, iar anul trecut au fost raportate 97 de decese, al doilea cel mai mare număr din ultimii șase ani.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA explică faptul că, chiar și cu tratament, STSS poate fi letal.
Din zece persoane infectate, până la trei pot muri din cauza infecției. Cele mai multe cazuri sunt provocate de streptococii de grup A, care de obicei cauzează febră și infecții în gât la copii. În cazuri rare, această bacterie poate deveni invazivă, producând toxine care intră în sânge și cauzează boli grave precum șocul toxic și fasceita necrozantă, cunoscută ca „bacteria mâncătoare de carne”.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Impactul pandemiei și creșterea cazurilor
Pandemia de Covid-19 a contribuit la o reducere temporară a infecțiilor de acest tip datorită măsurilor de prevenție precum purtarea măștilor și distanțarea socială. Cu toate acestea, odată cu relaxarea acestor măsuri, multe țări au raportat o creștere a cazurilor. În decembrie 2022, cinci țări europene – Franța, Irlanda, Olanda, Suedia și Marea Britanie – au înregistrat o creștere a infecțiilor cu streptococi de grup A, copiii sub 10 ani fiind cei mai afectați.
Japonia a raportat o creștere semnificativă a cazurilor de STSS începând din iulie 2023, în special în rândul persoanelor sub 50 de ani. CDC a indicat că vârstnicii cu răni deschise sunt cei mai vulnerabili, inclusiv cei care au suferit operații recente. Motivul exact al numărului mare de infecții din Japonia nu este încă elucidat. Profesorul Ken Kikuchi de la Universitatea de Medicină pentru Femei din Tokyo a sugerat că imunitatea populației ar putea fi slăbită din cauza reducerii expunerii la bacterii în timpul pandemiei, ceea ce ar putea explica creșterea cazurilor.
Astfel, creșterea alarmantă a infecțiilor cu bacteria „mâncătoare de carne” în Japonia subliniază necesitatea continuării măsurilor de sănătate publică și a monitorizării atente a evoluției acestei boli periculoase. Publicul și autoritățile sanitare trebuie să fie vigilente pentru a controla răspândirea și a reduce mortalitatea asociată acestei infecții devastatoare.