În contextul creșterii cheltuielilor bugetare, Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, ia în considerare o serie de măsuri fiscale pentru a aduce mai mulți bani la buget. Una dintre propunerile principale este creșterea impozitului pe venit de la 10% la 16%, cu posibilitatea acordării anumitor deduceri pentru servicii de sănătate și pentru persoanele cu venituri mici. Această schimbare ar putea afecta semnificativ veniturile românilor, dar ar putea aduce și beneficii pentru cei cu venituri mai mici prin deducerile propuse.
Creșterea TVA-ului
Un alt aspect important al reformei este posibilitatea majorării TVA-ului de la 19% la 22%, ceea ce ar duce la scumpiri ale produselor și serviciilor. De asemenea, se ia în calcul și creșterea cotei reduse de TVA de 9% aplicată alimentelor și medicamentelor. Aceasta măsură ar putea aduce venituri substanțiale la buget într-un timp scurt, necesare pentru acoperirea majorării pensiilor și salariilor.
Reforma fiscală propusă include și eliminarea facilităților fiscale din diverse domenii, precum industria alimentară, agricultură, IT și construcții. Comisia Europeană a recomandat, de asemenea, României să reducă cheltuielile bugetare și să adopte aceste măsuri pentru a echilibra bugetul.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Declarațiile premierului Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că reforma fiscală nu va introduce noi taxe și că va continua să digitalizeze ANAF pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor.
„Va fi o reformă fiscală care are ca obiectiv fiscalizarea. O reformă fiscală nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe. Eu am promis că o să fac digitalizarea ANAF, după 30 şi ceva de ani când nimeni nu a făcut-o”, a declarat premierul.
Ciolacu a insistat că nu va mări TVA-ul la alimente și medicamente, subliniind că o astfel de măsură ar crește inflația.
„Sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente şi medicamente. Asta ar duce la o creştere a inflaţiei. Când ai ajuns cu inflaţia în jur de 1% poţi să te gândeşti la anumite măsuri”, a explicat premierul.
Premierul a menționat și eforturile Guvernului de a controla cheltuielile în sectorul sănătății prin digitalizarea Casei de Sănătate și reorganizarea achizițiilor centralizate.
„Momentan, tot ce înseamnă cheltuieli pe sănătate, în acest moment, am depăşit un miliard de euro lunar. Nu s-a întâmplat niciodată lucrul acesta şi ştiţi la fel de bine ca şi mine că sunt vreo 3-4 miliarde lei în desfăşurare pentru infrastructura spitalicească”, a precizat Ciolacu.