La data de 1 iulie, salariul minim pe economie o să se majoreze, ajungând la suma de 3.700 de lei, motiv pentru care se vor realiza mai multe modificări asupra sumelor pe care românii trebuie să le plătească pentru a ieși la pensie, dacă nu au atins stagiul de cotizare. Iată cât trebuie să plătească românii pentru un an de vechime în muncă.
Vechimea în muncă se scumpește
Există români ce își doresc să iasă la pensie, deși nu au atins stagiul de cotizare. Pentru a putea ieși la pensie, aceste persoane trebuie să cumpere vechime în muncă, astfel încât să acopere perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensii la stat. Cumpărarea vechimii în muncă se realizează prin semnarea unui contract cu casa de pensii și plata sumei necesare.
Până la data de 1 iulie, românii ce semnează un contract cu casa de pensii pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să scoată din buzunar 825 de lei pe lună.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Românii ce vor să cumpere vechime în muncă începând cu data de 1 iulie 2024 vor plăti cota de CAS de 25% din salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa de pensii, astfel vor plăti 925 de lei pe lună, potrivit antena3.ro. Astfel, pentru un an de vechime în muncă, românii vor trebui să plătească
11.100 de lei, față de 9.900 de lei, cu 1.100 de lei mai mult.Ce condiții trebuie să îndeplinească românii ce vor să cumpere vechime în muncă?
Oamenii pot cumpăra vechime în muncă doar pentru a obține o pensie pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Românii ce nu ating stagiul de cotizare pentru a ieși la pensie și trebuie să cumpere vechime în muncă trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea semna contractul cu casa de pensii:
- nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
- nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
- nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare, potrivit alba24.ro.