Care este motivul întârzierii deciziilor de pensionare:  Ministrul Muncii ”A fost o alergare de rezistență și de mare viteză în același timp pentru colegii noștri”

Autor: Cristina Mocanu

Care este motivul întârzierii deciziilor de pensionare:

Sursa: pixabay.com

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat care este motivul întârzierii deciziilor de pensionare, dar și când urmează să fie livrate acestea.

Întârzierea deciziilor de pensionare a generat îngrijorare printre pensionari, iar ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat recent cauzele acestei situații. Modificările legislative și problemele logistice au fost principalele motive pentru amânare. Cu toate acestea, ministrul a asigurat că deciziile vor fi livrate la timp și că fondurile pentru majorările planificate sunt disponibile.

De ce a întârziat livrarea deciziilor de pensionare?

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat pentru Realitatea TV, de ce nu a fost respectată promisiunea inițială de a trimite deciziile de pensionare începând cu data de 15 iunie 2024.

Într-un interviu recent, aceasta a clarificat că întârzierile sunt rezultatul unor probleme logistice și legale neprevăzute.

În primul rând, ministrul a subliniat că cadrul legal existent nu permitea Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) să colaboreze cu Poșta Română pentru transmiterea deciziilor de recalculare a pensiilor. Inițial, convenția cu Poșta Română acoperea doar transmiterea pensiilor și a taloanelor de pensie pentru aproximativ 2.5 milioane de pensionari, respectiv 4.8

milioane de taloane.

Pentru a remedia această situație, a fost necesară emiterea unei noi ordonanțe, 89/2024, care a apărut în Monitorul Oficial. Aceasta autorizează CNPP să încheie o convenție cu Poșta Română pentru transmiterea deciziilor de recalculare. Prin urmare, întârzierea a fost cauzată de necesitatea modificării cadrului legal, ceea ce a necesitat timp și coordonare între instituții.

Ministrul a menționat că, încă de la sfârșitul lunii mai, CNPP a avut întâlniri succesive cu Compania Națională de Poșta Română pentru a identifica cele mai eficiente modalități de organizare a procesului de transmitere a

deciziilor. Aceste discuții au avut ca scop să asigure că toate deciziile vor ajunge la timp, fără a crea inechități între pensionari și cu costuri minime.

Promisiuni și garanții pentru pensionari

Simona Bucura-Oprescu a accentuat că, în ciuda întârzierilor, toate deciziile vor ajunge la timp. Ea a explicat că se depun eforturi considerabile pentru a eficientiza toate aspectele logistice. Ministrul a reiterat câteva puncte importante pentru pensionari:

Creșterea Pensiei: Conform noii legi a pensiilor, există garanția că pensiile vor crește în următorii ani, fără a fi înghețate la 9,4% din PIB.

Echitate: Sistemul public de pensii va fi mai echitabil, datorită recalculării pensiilor în baza noii legi, asigurând cuantumuri egale pentru muncă și contribuții egale.

Creștere Sustenabilă: Pensiile vor avea creșteri sustenabile, cu majorări anuale în luna ianuarie.

Citește și: Emiterea deciziilor de recalculare a pensiilor nu va fi amânată: Daniel Fenechiu „Sunt convins că sunt dificultăți, pentru că în momentul de față este și un proces de informatizare al Casei Naționale de Pensii”

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

„Important este că deciziile vor ajunge la timp și în același timp, încercând să ne eficientizăm cât mai bine toate aspectele logistice. Iar, până la urmă, pentru fiecare pensionar din România, sunt importante următoarele lucruri. Unul, că datorită noii legi a pensiilor, avem garanție că pensiile românilor vor crește pentru următorii ani și nu sunt înghețate la cel 9,4 din PIB. Doi, faptul că avem echitate în sistemul public de pensii și că, datorită recalculării în baza noii legi, pentru muncă și contribuții egale și pentru perioade egale de cotizare, vom avea un cuantum egal al pensiei. Apoi că vom avea o creștere sustenabilă a pensiilor și avem articol în nou a legea a pensiilor, atât cu mecanismul cât și cu faptul că în fiecare an, în luna ianuarie, acestea vor avea majorări”, a precizat ministrul Muncii.

„Toate pensiile vor fi recalculate din oficiu. Și să știți că a fost o alergare de rezistență și de mare viteză în același timp pentru colegii noștri”, a mai spus aceasta.

Ministrul a afirmat că toate pensiile vor fi recalculate din oficiu, subliniind că acest proces a fost o provocare majoră pentru angajații CNPP. Totodată, ea a dat asigurări că există fonduri suficiente în buget pentru majorările din ianuarie și pentru recalculările care vor fi puse în plată începând cu luna septembrie.

Procesul de reevaluare la nivelul caselor teritoriale de pensii a fost finalizat, iar datele din dosarele de pensii sunt acum disponibile în format electronic. Deciziile de pensionare vor fi listate în trei exemplare: unul va fi trimis pensionarului, iar celelalte două vor rămâne la dosarul de pensii al fiecărui pensionar la casele teritoriale de pensii.

Simona Bucura-Oprescu a adresat un mesaj important pensionarilor, asigurându-i că există fonduri în buget pentru toate majorările și recalculările planificate. Ea a subliniat că procesul de listare a deciziilor este deja în curs și că toate demersurile necesare pentru transmiterea lor sunt pe cale de a fi finalizate.

Simona Bucura Oprescu a mai spus

Citește și: Pensionarii vor primi deciziile de recalculare după 10 iulie! Cine sunt avantajați: „Deciziile de recalculare a pensiilor după noile principii.”

„Dincolo de asta, am un mesaj important pentru telespectatorii noștri, pentru pensionari. Iar mesajul este acela că în ceea ce privește pensiile românilor, avem banii în buget prevăzuți atât pentru majorarea pe care au avut-o de la 1 ianuarie, cât și pentru recalcularea pentru care vom pune în plată pensiile începând cu luna septembrie acestui an, că au fost finalizat procesul de reevaluare la nivelul caselor teritoriale de pensii, că în momentul acesta avem datele din dosarele de pensii ale românilor în format electronic, că în acest moment, la momentul la care vorbim, deja se listează deciziile de pensii și și aici aș vrea să fac o precizare, fiindcă ceea ce am spus a fost interpretat și vreau să fie clar. Da, avem aproape 5 milioane de pensionari, deciziile vor fi listate într-un număr de 3 exemplare, un exemplar va fi transmis pensionarului, celelalte două exemplare, ca și până acum, vor rămâne la dosarul de pensii al fiecărui pensionar la casele teritoriale de pensii”.

În concluzie, întârzierile în trimiterea deciziilor de pensionare au fost cauzate de necesitatea actualizării cadrului legal și de coordonarea logistică complexă între CNPP și Poșta Română. Ministrul a dat asigurări că toate deciziile vor fi transmise la timp și că noile reglementări vor aduce beneficii pe termen lung pentru toți pensionarii din România.