De ce ziua Franței este pe 14 iulie? Ce semnificație importantă are această dată de fapt

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 12 iul 2024, 11:46

Ziua Națională a Franței, cunoscută și sub numele de Ziua Bastiliei, este sărbătorită pe 14 iulie

Sursa: pexels.com

De ce este ziua Franței pe data de 14 iulie și ce semnifică această zi?

Ziua Națională a Franței, cunoscută și sub numele de Ziua Bastiliei, este sărbătorită pe 14 iulie. Această dată are o semnificație istorică profundă, fiind legată de două evenimente majore din istoria Franței: căderea Bastiliei în 1789 și Sărbătoarea Federației din 1790.

Pe data de 14 iulie este sărbătorită ziua Franței

Potrivit Unica, a 14 iulie 1789, revoluționarii parizieni au asediat și capturat Bastilia, o fortăreață și închisoare care simboliza puterea absolutistă a monarhiei franceze.

Deși în acel moment Bastilia mai găzduia doar șapte deținuți, cucerirea ei a avut o semnificație uriașă, marcând începutul sfârșitului monarhiei tiranice și al opresiunii regale. Fortăreața, construită inițial în timpul domniei lui Carol al V-lea (1364-1380) pentru apărarea Parisului, devenise un simbol al abuzurilor regimului absolutist.

În dimineața zilei de 14 iulie 1789, o mulțime de peste 40.000 de oameni, după ce au procurat arme de la Hôtel des Invalides, s-au îndreptat spre Bastilia pentru a-și face provizii de muniție.

După negocieri eșuate cu guvernatorul fortăreței, revoluționarii au luat cu asalt fortul, capturând armele și eliberând deținuții. Evenimentul a marcat un punct crucial în Revoluția Franceză, amplificând mișcarea revoluționară în întreaga țară.

Începând cu ziua următoare, Bastilia a fost complet dărâmată. Un antreprenor francez, văzând potențialul de profit, a valorificat o parte din pietrele smulse din fortăreață, sculptând miniaturi ale Bastiliei pe care le-a vândut ca suveniruri.

Restul pietrelor au fost folosite pentru a construi un pod peste Sena, Pont de la Concorde.

Citește și: Cât costă o vacanță de șapte zile în Varna pentru o familie cu un copil: De ce este bine să alegi un pachet All Inclusive în Bulgaria

Pe 14 iulie 1790, la un an după căderea Bastiliei, francezii au sărbătorit prima aniversare a acestui eveniment prin Sărbătoarea Federației (Fête de la Fédération).

Aceasta a fost o sărbătoare a reconcilierii și unității naționale, la care regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii. Această zi simboliza speranța unei noi ere de libertate și egalitate pentru toți francezii.

Ziua Națională a Franței a fost instituită oficial în 1880. Legea menționa doar data de 14 iulie, fără a specifica anul, permițând astfel francezilor să celebreze atât căderea Bastiliei, cât și Sărbătoarea Federației.

Această zi este marcată de parade militare, concerte și spectacole de artificii, cel mai renumit fiind cel de la Turnul Eiffel din Paris.

La Marseillaise a devenit oficial imnul național al Franței

Deviza națională a Franței, "Liberté, Égalité, Fraternité" (Libertate, Egalitate, Fraternitate), este strâns legată de idealurile Revoluției Franceze. Această deviză, cunoscută în întreaga lume, a inspirat numeroase mișcări revoluționare și este fundamentul legal al articolului 1 din Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului din 1789, care afirmă că "oamenii se nasc și rămân liberi și egali în drepturi."

Deviza a fost oficializată la sfârșitul secolului al XIX-lea și are rădăcini adânci în istoria revoluționară a Franței. Ea a apărut pentru prima dată în Discursul despre organizarea gărzilor naționale al lui Maximilien Robespierre, tipărit și distribuit la mijlocul lunii decembrie 1790. Deși discursul nu a fost niciodată pronunțat, proiectul lui Robespierre era ca cele trei cuvinte simbolice să fie motto-ul național și să fie înscris pe uniformele Gărzii Naționale, cu adăugarea inscripției "Poporul francez".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

La 14 iulie 1795, La Marseillaise a devenit oficial imnul național al Franței. Compus de Rouget de Lisle la Strasbourg, după declararea războiului cu Austria, cântecul de război a fost inițial intitulat "Chant de guerre pour l’armée du Rhin" (Cântecul de război al armatei de pe Rin). La 30 iulie 1792, melodia a fost cântată de soldații republicani din Marsilia la intrarea lor în Paris, de unde și-a primit numele La Marseillaise.

Parada militară și festivitățile

Unul dintre principalele evenimente dedicate sărbătorii naționale este parada militară, care se desfășoară în prezent pe Bulevardul Champs-Élysées. Locul de desfășurare a paradei a variat de-a lungul istoriei. În primii ani după înființarea festivităților și până în 1914, parada a avut loc la pista de curse Longchamp. La sfârșitul Primului Război Mondial, parada s-a mutat pe Champs-Élysées, cu trecerea a trei mareșali victorioși (Joffre, Pétain și Foch) în fruntea trupelor pe sub Arcul de Triumf din Paris.

În zilele noastre, conform tradiției, la ora 10:00 fix, președintele Franței ajunge la Arcul de Triumf din Place de l’Étoile, este întâmpinat de șeful Statului Major al armatelor, trece trupele în revistă și apoi merge pe Champs-Élysées. Aici asistă, alături de miile de parizieni, la defilarea militară, inspirată de parada gărzii federale din 1790.

Întreaga zi, dar mai ales în seara zilei de 14 iulie, este sărbătorită în toate marile orașe din Franța și culminează cu spectacole de artificii grandioase, ceremonii și concerte. Cel mai așteptat eveniment este focul de artificii care încadrează Turnul Eiffel. Timp de 30 de minute, celebrul simbol al Parisului devine centrul unui spectacol magic de sunete și lumini, oferind o priveliște de neuitat atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Franța a fost mereu alături de popoarele care au luptat pentru libertatea lor, inclusiv România. În 1856, Franța a sprijinit Principatele Române în obținerea independenței față de Rusia și Imperiul Otoman. De asemenea, în 1916, România a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei, beneficiind de suportul Franței. Aceste momente istorice au consolidat relațiile dintre cele două națiuni, bazate pe valori comune de libertate, egalitate și fraternitate.

Citește și: Cât costă o croazieră de șapte nopți pe Marea Mediterană! Sub 500 de euro de persoană pentru patru destinații de vis

Astfel, data de 14 iulie este o dată deosebit de importantă pentru francezi, simbolizând atât sfârșitul opresiunii monarhice prin căderea Bastiliei, cât și unitatea națională prin Sărbătoarea Federației. Această zi reprezintă valorile fundamentale ale libertății, egalității și fraternității, care continuă să inspire Franța și lumea întreagă. Festivitățile grandioase și diversele evenimente organizate în această zi reflectă spiritul revoluționar și patriotic al francezilor, transformând Ziua Națională într-o sărbătoare nu doar națională, ci și universală.