Cele mai mari atacuri cibernetice din istorie și cea mai bună metodă de protecție. Asigurarea Cyber, o soluție simplă pentru probleme complicate

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 16 iul 2024, 09:57

Atacurile cibernetice la adresa marilor corporații ale lumii sau a instituțiilor și agențiilor guvernamentale nu mai sunt demult o noutate. Chiar și în România ne-am lovit în ultimii ani de asemenea incidente nedorite, care produc pagube imense și pot duce chiar și la falimentul afacerilor.

Atunci când o companie mare este victima unui atac cibernetic, milioane de oameni au de suferit. Cele mai mari atacuri cibernetice din istorie au furat zeci până la sute de milioane de informații confidențiale ale utilizatorilor care au fost expuse hackerilor.

Companiile cheltuiesc sume considerabile de bani pentru securitatea cibernetică, dar pe măsură ce metodele de protecție devin mai avansate, se adaptează și capacitatea infractorilor cibernetici de a le depăși.

Chiar dacă în ultimii ani programele de protecție online și antivirus sunt din ce în ce mai sofisticate și mai sigure, hackerii vin cu metode ingenioase, atunci când vor să fure bani sau date personale sensibile. Atacuri cibernetice de mare amploare au loc zilnic și unele produc efecte devastatoare pentru companii. Unele dintre ele produc pagube atât de mari, încât rămân în istorie.

De exemplu, atacul din 2016 asupra gigantului Yahoo!, unul dintre cele mai mari din istorie, a dus la compromiterea datelor personale a peste trei miliarde de utilizatori. Pierderile au fost atât de mari încât au destabilizat compania - unul dintre simbolurile internetului, care a fost cumpărată de Verizon, la un preț sub nivelul pieței. Specialiștii consideră că acesta este cel mai mare atac cibernetic din istoria internetului, din cauza numărului mare de utilizatori afectați.

Pe locul al doilea, specialiștii pun breșa de securitate din sistemul online al lanțului de hoteluri Marriott, care, în 2018, a expus datele personale a mai mult de 500 de milioane de persoane cazate în unitățile hoteliere din toată lumea. Pentru datele personale furate, hackerii au cerut ulterior milioane de dolari drept răscumpărare.

De asemenea, companii mari precum Under Armour, eBay sau Uber s-au confruntat de-a lungul ultimilor ani cu furtul datelor personale a sute de milioane de clienți, atacuri care au generat și pierderi pe măsură.

Asigurarea Cyber, cea mai bună protecție

Când vorbim despre protecție împotriva atacurilor cibernetice, să considerăm că le putem împiedica total este o utopie. Oricât de sofisticate și inteligente vor fi sistemele de protecție, hackerii vor fi întotdeauna cu un pas înainte. Astfel că cea mai bună protecție pentru minimizarea efectelor unor astfel de atacuri asupra afacerilor este o asigurare Cyber.

Asigurările cyber protejează afacerile într-un univers digital în permanentă schimbare, ce se confruntă zilnic cu noi provocări. De la protecția împotriva breach-urilor de securitate, până la soluții eficiente pentru gestionarea crizelor în cazul unui atac cibernetic, specialiștii în asigurări Cyber oferă pachete personalizate ce identifică vulnerabilitățile specifice fiecărei afaceri și propun strategii de protecție în funcție de nivelul de risc existent. Niciodată nu este prea devreme pentru o asigurare profesională IT: statisticile arată că 97% dintre atacuri pot fi evitate prin protocoale de securitate de bază. Alături de asigurarea de răspundere profesională și asigurarea de răspundere civilă contractuală, indiferent dacă vorbim despre un furnizori de servicii de dezvoltare software, asistență tehnică sau implementare de soluții IT, acest pachet de asigurări oferă protecție completă și își dovedește utilitatea în fața tuturor situațiilor imprevizibile ce ar putea apărea.

Asigurarea pentru atacuri cibernetice reprezintă o investiție valoroasă într-o abordare preventivă și reactivă împotriva amenințărilor cibernetice, ajutând la creșterea afacerilor și  menținând încrederea clienților la cel mai înalt nivel. De la amenzi GDPR și consultanță daune, până la refacerea reputației afectate și acoperirea eventualelor pierderi financiare derivate din întreruperile temporare ale activității, o asigurare Cyber oferă acoperire totală, națională și internațională, pentru riscurile devastatoare ale unui atac cibernetic.

 


Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns

Guvernul României a confirmat că va continua să sprijine consumatorii vulnerabili în 2025, prin programul cardurilor de energie, o inițiativă menită să protejeze pensionarii, persoanele cu dizabilități și alte grupuri defavorizate în fața creșterii costurilor pentru utilități.