Potrivit informațiilor oferite de Meteo România, aceste condiții extreme vor aduce temperaturi de până la 42 de grade și furtuni violente, afectând majoritatea zonelor din țară. Furtuni violente sunt așteptate în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, sudul Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei, zona continentală a Dobrogei, nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali.
Canicula a pus stăpânire pe România
În cea mai mare parte a țării, valul de căldură intens se va menține, aducând temperaturi maxime cuprinse între 37 și 42 de grade Celsius. Pe litoral, temperaturile vor oscila între 33 și 36 de grade.
Potrivit Meteo România, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va persista, cu temperaturi maxime de 35-37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Autoritățile recomandă cetățenilor să evite expunerea prelungită la soare, să se hidrateze corespunzător și să urmeze sfaturile medicale pentru a preveni problemele de sănătate cauzate de caniculă. De asemenea, este important să se urmărească actualizările meteorologice pentru a fi informați despre eventualele schimbări în situația meteo.
Furtunile fac ravagii în unele zone din țară
Conform sursei menționate anterior, în intervalul 16 iulie, ora 12:00- 16 iulie, ora 21:00, zonele afectate de furtuni violente vor include Dobrogea continentală, sudul Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei, Maramureș, nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali.
Citește și: Furtuni de proporții lovesc România după retragerea valului de căldură. Meteorologii au emis avertizări
Aici se vor manifesta perioade de instabilitate atmosferică accentuată, cu intensificări ale vântului și vijelii (rafale între 55-70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. Cantitățile de apă pot ajunge la 20-25 l/mp, iar izolat chiar peste 30 l/mp.