Intervalul de valabilitate pentru codul galben este 19 iulie, iar fenomenul meteorologic vizat este un val de căldură persistent cu disconfort termic ridicat. Codul portocaliu include, și el, același fenomen, însă mult mai intens.
Pentru ce zone din România sunt valabile atenționările de caniculă
Zonele afectate de codul galben de caniculă sunt: Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și, local, Oltenia și Muntenia.
Pentru ziua de vineri, 19 iulie, a fost emis și un cod portocaliu pentru val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Conform ANM, sâmbătă, 20 iulie, valul de căldură se va restrânge și va slăbi în intensitate. Cu toate acestea, se vor mai înregistra episoade de caniculă și disconfort termic, în special în regiunile sudice și vestice ale țării.
Ce recomandă autoritățile pe timp de caniculă
Autoritățile recomandă populației să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de efectele adverse ale căldurii extreme.
„Căldura excesivă este periculoasă pentru sănătatea tuturor. Bebelușii, copiii, femeile însărcinate și persoanele în vârstă sunt deosebit de vulnerabile la stresul termic. Prea multă căldură poate fi mai periculoasă pentru bebeluși și copii decât pentru adulți, iar deshidratarea la copii poate avea efecte grave asupra sănătății, putând fi chiar mortală. Organismul copiilor are mai multe probleme de reglare a temperaturii decât cel al adulților, copiii depinzând de adulți pentru a-i proteja de căldură”, se arată pe site-ul oficial al UNICEF.